Szukasz sprawdzonego przepisu jak ugotować kukurydzę ze sklepu? Poznaj szybki i krótki przepis na na idealną kukurydzę cukrową na słono-słodko, z dodatkiem aromatycznych przypraw ❤😊
Na skróty
Jak wybrać kukurydzę cukrową do gotowania? Wybierając kukurydzę, zwróć uwagę na świeżość kolb – liście powinny być zielone i dobrze przylegające do soczystych ziaren o jasnożółtym, kremowym kolorze. Kolba w dotyku powinna być ciężka i solidna, co świadczy o wysokiej zawartości wody w ziarnach. Unikaj kolb z wklęsłymi, przebarwionymi nasionami, co może świadczyć o starości lub złym przechowywaniu kukurydzy. Wybieraj średniej wielkości kolby, które mają nasiona tej samej wielkości, bez przyczernionych trzonów.
Kukurydza cukrowa pochodząca z polskich upraw będzie mniej słodka od tej importowanej z Węgrzech, Francji czy Bułgarii, co oczywiście jest już kwestią gustu. W sezonie letnim preferuję kukurydzę z lokalnych upraw, która gwarantuje świeżość i doskonały smak 😊
Jak grillować kukurydzę? Grillowanie kukurydzy to świetny sposób na wzbogacenie jej naturalnej słodyczy i dodanie delikatnego dymnego aromatu, idealnego na letnie przyjęcia. Jeśli chcesz przyspieszyć grillowanie, najpierw ugotuj kolby przez 10 minut, a po przestudzeniu będą gotowe do szybkiego grillowania. Na grillu wystarczy im tylko kilka minut z oliwą lub masłem, aby uzyskały złocisty kolor.
Grillowaną kukurydzę możesz posypać słodką papryką, kminkiem, a w wersji deserowej – cynamonem lub kardamonem. Czy kukurydzę można grillować w łupinach? Oczywiście, że tak! Grillowanie w łupinach, po ich wcześniejszym namoczeniu, ochroni ziarna przed wysuszeniem.
Składniki
- 3 kolby kukurydzy
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- szczypta chili
- pietruszka lub koperek (opcjonalnie)
Przepis na kukurydzę ze sklepu
- W pierwszej kolejności nastawiam wodę do gotowania (wystarczy około 2 litrów), dodaję cukier i sól, następnie obieram kukurydzę i wrzucam ją na gotującą się wodę.
- Kukurydzę gotuję od 10 do 15 minut — w zależności od jej wielkości, następnie wyjmuję z wody, osuszam i przekładam na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem.
- Kukurydzę smażę na patelni kilka minut, przekręcając ją co jakiś czas, aby się równomiernie podpiekła. Miejscami podlewam ją smażonym masłem z patelni.
- Wszystkie kolby wyjmuję na talerz i posypuje szczyptą chili oraz soli. Dodaję również posiekaną pietruszkę z koperkiem. Smacznego!
Polecam również przepis na smażone ziemniaki z boczkiem