Guacamole

Przepis na guacamole
Przepis na guacamole

Przepis na guacamole jest bardzo łatwy w wykonaniu. Oryginalna pasta meksykańska powstaje z roztartych awokado wyłącznie z dodatkiem limonki i soli. Mój przepis na pyszną pastę wzbogaciłem o ząbek czosnku, papryczkę chili i świeże listki kolendry. Oczywiście można pominąć wspomniane dodatki, ale zdecydowanie warto je wypróbować 😉

Pastę guacamole można wykorzystać do przekąsek takich jak domowe nachosy lub dania meksykańskie jak np. Quesadilla.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • świeża kolendra
  • szczypta soli

Przepis na meksykańską pastę guacamole

  1. W pierwszej kolejności myjemy awokado, przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
  2. Następnie awokado rozgniatamy widelcem na gładką pastę, dodajemy sok z limonki, starty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili oraz posiekaną koledrę.
  3. Pastę guacamole doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli. Smacznego!

Zobacz również: Sos marinara

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (19 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x