Na skróty
Przepis na guacamole jest bardzo łatwy w wykonaniu. Oryginalna pasta meksykańska powstaje z roztartych awokado wyłącznie z dodatkiem limonki i soli. Mój przepis na pyszną pastę wzbogaciłem o ząbek czosnku, papryczkę chili i świeże listki kolendry. Oczywiście można pominąć wspomniane dodatki, ale zdecydowanie warto je wypróbować 😉
Pastę guacamole można wykorzystać do przekąsek takich jak domowe nachosy lub dania meksykańskie jak np. Quesadilla.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis guacamole, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- ząbek czosnku
- papryczka chili
- świeża kolendra
- szczypta soli
Przepis na meksykańską pastę guacamole
- W pierwszej kolejności myjemy awokado, przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
- Następnie awokado rozgniatamy widelcem na gładką pastę, dodajemy sok z limonki, starty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili oraz posiekaną koledrę.
- Pastę guacamole doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli. Smacznego!
Zobacz również: Sos marinara