Reklamy Ads By Google

Tradycyjna ćwikła z chrzanem to nie tylko świąteczna przekąska w formie sałatki z buraków i chrzanu, ale również doskonała porcja witamin i składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez, fluor oraz sód. Buraki zawierają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale coś jeszcze dodaje się do ćwikły. Oczywiście chrzan, który również zawiera bardzo dużo składników prozdrowotnych. Swoją rolę odgrywa również cytryna, która jak powszechnie wiadomo zawiera duże ilości witaminy C.

Tradycyjną ćwikła z chrzanem

Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić ćwikłę z chrzanem. Chrzan stanowi bardzo ważny składnik sałatki z buraków. Ile chrzanu do ćwikły? To zależy w dużej mierze od stopnia „mocy” jaki chcemy uzyskać. Tradycyjna ćwikła, taka, którą chętnie zjedzą zarówno starsi jak i młodsi powinna mieścić w sobie około 200 gram chrzanu tartego (takiego, który zawiera około 75% korzenia chrzanu) na każdy kilogram tartych buraków.

Reklamy Ads By Google

Jak przygotować buraki do ćwikły? Buraki do ćwikły mogą być z barszczu czerwonego lub ugotowane specjalnie do ćwikły. Buraki czerwone na ćwikłę najlepiej gotować w wodzie bez soli z kilkoma listkami laurowymi oraz kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Ja za każdym razem do przygotowania ćwikły wykorzystuje buraki pozostałe po barszczu czerwonym, aby nie marnować jedzenia.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Ćwikła, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg ugotowanych buraków
  • 200 g chrzanu tartego
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Ćwikła przepis

  1. W pierwszej kolejności trzemy buraki na tarce na drobnych oczkach, następnie dodajemy do nich cukier, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 15 minut do odstania.
  2. Kolejno dodajemy wszystkie pozostałe składniki, chrzan tarty, wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny do przegryzienia się wszystkich składników. Smacznego!
  3. Reklamy Ads By Google

Ćwikła najlepiej smakuję przygotowana dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Zresztą przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku może spokojnie postać od 7 do nawet 10 dni od momentu przygotowania.

Zobacz również: Sałatka jarzynowa

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)