Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , , ,

Tradycyjna ćwikła z chrzanem to nie tylko świąteczna przekąska w formie sałatki z buraków i chrzanu, ale również doskonała porcja witamin i składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez, fluor oraz sód. Buraki zawierają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale coś jeszcze dodaje się do ćwikły. Oczywiście chrzan, który również zawiera bardzo dużo składników prozdrowotnych. Swoją rolę odgrywa również cytryna, która jak powszechnie wiadomo zawiera duże ilości witaminy C.

Tradycyjną ćwikła z chrzanem

Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić ćwikłę z chrzanem. Chrzan stanowi bardzo ważny składnik sałatki z buraków. Ile chrzanu do ćwikły? To zależy w dużej mierze od stopnia „mocy” jaki chcemy uzyskać. Tradycyjna ćwikła, taka, którą chętnie zjedzą zarówno starsi jak i młodsi powinna mieścić w sobie około 200 gram chrzanu tartego (takiego, który zawiera około 75% korzenia chrzanu) na każdy kilogram tartych buraków.

Reklamy Ads By Google

Jak przygotować buraki do ćwikły? Buraki do ćwikły mogą być z barszczu czerwonego lub ugotowane specjalnie do ćwikły. Buraki czerwone na ćwikłę najlepiej gotować w wodzie bez soli z kilkoma listkami laurowymi oraz kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Ja za każdym razem do przygotowania ćwikły wykorzystuje buraki pozostałe po barszczu czerwonym, aby nie marnować jedzenia.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Ćwikła, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg ugotowanych buraków
  • 200 g chrzanu tartego
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Ćwikła przepis

  1. W pierwszej kolejności trzemy buraki na tarce na drobnych oczkach, następnie dodajemy do nich cukier, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 15 minut do odstania.
  2. Kolejno dodajemy wszystkie pozostałe składniki, chrzan tarty, wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny do przegryzienia się wszystkich składników. Smacznego!
  3. Reklamy Ads By Google

Ćwikła najlepiej smakuję przygotowana dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Zresztą przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku może spokojnie postać od 7 do nawet 10 dni od momentu przygotowania.

Zobacz również: Sałatka jarzynowa

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments