Bułki do burgerów

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Domowe bułki do burgerów bez wątpienia są o niebo lepsze od tych, które można kupić gotowe lub zamówić w burgerach oferowanych w burgerowanich. Mój przepis jest bardzo szybki i łatwy do wykonania, a składniki powszechnie dostępne. Moje bułki do burgerów są bardzo puszyste, mięciutkie i długo świeże. Nie sposób im się oprzeć!

Bułki do hamburgerów z mojego przepisu mogą stanowić podstawę do przygotowania pysznych burgerów, ale również jako pieczywo do „zwykłych” kanapek. Dzięki super puszystej i urokliwej bułce takie niecodzienne kanapki staną się bardzo oryginalnym i smacznym śniadaniem w pracy lub szkole.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułki do burgerów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 gram masła
  • jajko
  • łyżeczka soli

Dodatkowo

Reklamy Ads By Google

  • żółtko
  • łyżka mleka
  • łyżka sezamu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na bułki do burgerów

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy.
  2. Drożdże kruszymy i wsypujemy do wysokiego kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, następnie dokładnie rozcieramy łyżką. Wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dodajemy łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy kubek do garnka z gorącą wodą na około 5 — 7 minut, aż rozczyn wypełni cały kubek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotowy rozczyn przelewamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, cukier i jajko cały czas mieszając. Kiedy już dodamy wszystkie składniki wyrabiamy ciasto.
  5. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite dodajemy roztopione masło, następnie wyrabiamy ciasto aż wchłonie całe masło i będzie elastyczne.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Gotowe ciasto na bułki do burgerów odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  8. Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnice i chwilę je wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 10 równych części i formujemy z każdej kulkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczamy dłonią. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Wyrośnięte bułki do burgerów smarujemy pędzelkiem wymieszanym żółtkiem z mlekiem, następnie posypujemy sezamem i wstawajmy do piekarnika nagrzanego do 210℃. Pieczemy przez około 15 minut na złoty kolor, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
  11. Reklamy Ads By Google

Gotowe bułki do burgerów możemy przekroić w poprzek na dwie połówki dopiero po całkowitym przestudzeniu. Bułeczki świetnie sprawdzą się na dowolne burgery, zarówno mięsne jak i warzywne 😉

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.8

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 417
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)