Bułki do burgerów

Przepis na najlepsze Bułki do burgerów
Przepis na najlepsze Bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów bez wątpienia są o niebo lepsze od tych, które można kupić gotowe lub zamówić w burgerach oferowanych w burgerowanich. Mój przepis jest bardzo szybki i łatwy do wykonania, a składniki powszechnie dostępne. Moje bułki do burgerów są bardzo puszyste, mięciutkie i długo świeże. Nie sposób im się oprzeć!

Bułki do hamburgerów z mojego przepisu mogą stanowić podstawę do przygotowania pysznych burgerów, ale również jako pieczywo do „zwykłych” kanapek. Dzięki super puszystej i urokliwej bułce takie niecodzienne kanapki staną się bardzo oryginalnym i smacznym śniadaniem w pracy lub szkole.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 gram masła
  • jajko
  • łyżeczka soli

Dodatkowo

  • żółtko
  • łyżka mleka
  • łyżka sezamu

Przepis na bułki do burgerów

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy.
  2. Drożdże kruszymy i wsypujemy do wysokiego kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, następnie dokładnie rozcieramy łyżką. Wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dodajemy łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy kubek do garnka z gorącą wodą na około 5 — 7 minut, aż rozczyn wypełni cały kubek.
  3. Gotowy rozczyn przelewamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, cukier i jajko cały czas mieszając. Kiedy już dodamy wszystkie składniki wyrabiamy ciasto.
  4. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite dodajemy roztopione masło, następnie wyrabiamy ciasto aż wchłonie całe masło i będzie elastyczne.
  5. Gotowe ciasto na bułki do burgerów odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  6. Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnice i chwilę je wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 10 równych części i formujemy z każdej kulkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczamy dłonią. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Wyrośnięte bułki do burgerów smarujemy pędzelkiem wymieszanym żółtkiem z mlekiem, następnie posypujemy sezamem i wstawajmy do piekarnika nagrzanego do 210℃. Pieczemy przez około 15 minut na złoty kolor, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Gotowe bułki do burgerów możemy przekroić w poprzek na dwie połówki dopiero po całkowitym przestudzeniu. Bułeczki świetnie sprawdzą się na dowolne burgery, zarówno mięsne jak i warzywne 😉

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (20 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x