Na skróty
Domowe bułki do burgerów bez wątpienia są o niebo lepsze od tych, które można kupić gotowe lub zamówić w burgerach oferowanych w burgerowanich. Mój przepis jest bardzo szybki i łatwy do wykonania, a składniki powszechnie dostępne. Moje bułki do burgerów są bardzo puszyste, mięciutkie i długo świeże. Nie sposób im się oprzeć!
Bułki do hamburgerów z mojego przepisu mogą stanowić podstawę do przygotowania pysznych burgerów, ale również jako pieczywo do „zwykłych” kanapek. Dzięki super puszystej i urokliwej bułce takie niecodzienne kanapki staną się bardzo oryginalnym i smacznym śniadaniem w pracy lub szkole.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułki do burgerów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 50 gram masła
- jajko
- łyżeczka soli
Dodatkowo
- żółtko
- łyżka mleka
- łyżka sezamu
Przepis na bułki do burgerów
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy.
- Drożdże kruszymy i wsypujemy do wysokiego kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, następnie dokładnie rozcieramy łyżką. Wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dodajemy łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy kubek do garnka z gorącą wodą na około 5 — 7 minut, aż rozczyn wypełni cały kubek.
- Gotowy rozczyn przelewamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, cukier i jajko cały czas mieszając. Kiedy już dodamy wszystkie składniki wyrabiamy ciasto.
- W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite dodajemy roztopione masło, następnie wyrabiamy ciasto aż wchłonie całe masło i będzie elastyczne.
- Gotowe ciasto na bułki do burgerów odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
- Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnice i chwilę je wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 10 równych części i formujemy z każdej kulkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczamy dłonią. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wyrośnięte bułki do burgerów smarujemy pędzelkiem wymieszanym żółtkiem z mlekiem, następnie posypujemy sezamem i wstawajmy do piekarnika nagrzanego do 210℃. Pieczemy przez około 15 minut na złoty kolor, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Gotowe bułki do burgerów możemy przekroić w poprzek na dwie połówki dopiero po całkowitym przestudzeniu. Bułeczki świetnie sprawdzą się na dowolne burgery, zarówno mięsne jak i warzywne 😉