Boczek wędzony

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Wspaniały aromat, miękkie mięso i delikatny tłuszczyk — tak można opisać doskonały boczek wędzony, idealny pasujący na świąteczne stoły i nie tylko. Wspaniałe aromaty jakie wydobywa pięciodniowa zalewa, oraz późniejsze wędzenie dymem z mieszanki drewna bukowego, olchowego i śliwy sprawia, że boczek nie ma sobie równych. Każdy, kto choć raz spróbował nie jest w stanie oprzeć się tak wyszukanej kompozycji smaków.

Reklamy Ads By Google

Proporcję podane w przepisie dotyczą jednego kilograma surowego boczku. Jeśli zamieszasz wędzić większe ilości pomnóż składniki przez ilość surowego boczku.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis boczek wędzony, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg surowego boczku
  • 1 litr wody
  • 60 g soli peklowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 sztuk owocu jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , ,

Przepis na boczek wędzony

  1. Wlewamy zimną wodę do garnka, dodajemy sól peklową, przeciśnięty czosnek, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, pieprz i owoce jałowca. Dokładnie mieszamy. Następnie umyty boczek wkładamy do zalewy i odstawiamy garnek w zimne miejsce na około 4 — 5 dni.
  2. Wyciągamy boczek i osuszamy go przez kolejną dobę, następnie nabijamy na hak i wędzimy dymem z mieszanki drewna bukowego, olchowego i śliwy w temperaturze około 60 — 70°C przez około 7 godzin.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kiedy boczek jest już uwędzony przekładamy go do wody o temperaturze 80°C i parzymy przez 30 minut cały czas utrzymując temperaturę około 80°C.
  5. Po wyjęciu z wody i przestygnięciu boczek wędzony jest gotowy do jedzenia. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Boczek wędzony idealnie sprawdzi się w połączeniu z przygotowanym na zakwasie, wypiekanym w tradycyjnym piecu opalanym drzewem domowym chlebem.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments