Boczek wędzony

Przepis na Boczek wędzony
Przepis na Boczek wędzony

Wspaniały aromat, miękkie mięso i delikatny tłuszczyk — tak można opisać doskonały boczek wędzony, idealny pasujący na świąteczne stoły i nie tylko. Wspaniałe aromaty jakie wydobywa pięciodniowa zalewa, oraz późniejsze wędzenie dymem z mieszanki drewna bukowego, olchowego i śliwy sprawia, że boczek nie ma sobie równych. Każdy, kto choć raz spróbował nie jest w stanie oprzeć się tak wyszukanej kompozycji smaków.

Proporcję podane w przepisie dotyczą jednego kilograma surowego boczku. Jeśli zamieszasz wędzić większe ilości pomnóż składniki przez ilość surowego boczku.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 1 litr wody
  • 60 g soli peklowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 sztuk owocu jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna pieprzu czarnego

Przepis na boczek wędzony

  1. Wlewamy zimną wodę do garnka, dodajemy sól peklową, przeciśnięty czosnek, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, pieprz i owoce jałowca. Dokładnie mieszamy. Następnie umyty boczek wkładamy do zalewy i odstawiamy garnek w zimne miejsce na około 4 — 5 dni.
  2. Wyciągamy boczek i osuszamy go przez kolejną dobę, następnie nabijamy na hak i wędzimy dymem z mieszanki drewna bukowego, olchowego i śliwy w temperaturze około 60 — 70°C przez około 7 godzin.
  3. Kiedy boczek jest już uwędzony przekładamy go do wody o temperaturze 80°C i parzymy przez 30 minut cały czas utrzymując temperaturę około 80°C.
  4. Po wyjęciu z wody i przestygnięciu boczek wędzony jest gotowy do jedzenia. Smacznego!

Boczek wędzony idealnie sprawdzi się w połączeniu z przygotowanym na zakwasie, wypiekanym w tradycyjnym piecu opalanym drzewem domowym chlebem.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (9 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x