Wuzetka

Wuzetka, ciasto w-z
Wuzetka, ciasto w-z

Wuzetka, przez niektórych nazywana W-Z -ka, to połączenie kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i polewy czekoladowej. Nazwa tego bardzo popularnego deseru powstała najprawdopodobniej na przełomie lat 40. i 50. XX wieku. Wywodzi się od warszawskiej trasy W-Z, w której pobliżu znajdowała się cukiernia serwująca właśnie to wyśmienite ciasto. Jak to w przypadku miejskich legend bywa, istnieje również inna teoria, według której nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca „WZC”, którego jak że by inaczej rozwinięcie oznacza wypiek z czekoladą.

Odstawiając na bok niesnaski frazeologiczne, spoglądając jedynie na walory estetyczno-smakowe, można dojść do wniosków, że wuzetka to deser idealnie wpasowujące się w charakter każdej uroczystości domowej. I bez względu na region kraju, każdy zetkną się, chociażby na moment ze wspomnianą W-Z -ką.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 130 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 30 g kakao
  • 45g masła ekstra

Polewa czekoladowa:

Bita śmietana do środka:

  • 800 ml śmietany kremówki 36%
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Bita śmietana do dekoracji:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • 260 g powideł śliwkowych
  • 100 ml mocnej czarnej herbaty

Przepis na wuzetkę

  1. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier w kilku porcjach po łyżeczce cały czas ubijając pianę. Następnie ubijamy jeszcze przez około 3 minuty, aż białka będą gęste i błyszczące. Następnie wciąż ubijając na wolnych obrotach dodajemy pojedynczo żółtka.
  2. Kakao mieszamy z mąką i przesiewamy do czystej miski. Następnie dodajemy do ubitej masy na trzy razy, za każdym razem delikatnie mieszając. Na sam koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło.
  3. Ciasto na biszkopt przelewamy do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy przez około 30 minut, następnie po upieczeniu studzimy na kratce. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat nasączamy naparem z herbaty i rozsmarowujemy na nim powidła.
  4. Zalewamy wodą żelatynę i odstawiamy do napęcznienia. Następnie zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na pół sztywno. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej około 5 łyżek ubitej śmietany. Następnie mieszamy, dodajemy powoli resztę śmietany i ponownie mieszamy.
  5. Całą bitą śmietanę układamy na warstwę powideł. Następnie ciasto przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go naparem z herbaty. Przekładamy ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
  6. W rondelku zagotowujemy śmietankę, następnie dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż śmietana połączy się z czekoladą. Dodajemy miękkie masło. Po wymieszaniu powinna postawać gładka, jednolita masa.
    (jeśli polewa się zważy, możesz dodać około 3 – 4 łyżki wrzątku, następnie mieszaj do połączenia.)
  7. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia.
  8. Kiedy polewa zastygnie, można przystąpić do dekorowania wuzetki. Schłodzone ciasto kroimy na równe kawałki i ponownie wykonujemy punkt 4. Każdy kawałek dekorujemy kleksem śmietany wyciśniętym przez rękaw cukierniczy. Smacznego!

Wuzetka wyśmienicie smakuję poda na ciemną, gorzką herbatą. Dodatkowo wierz W-Z -ki można udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Zobacz również: Napoleonka, kremówka

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (27 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?