Na skróty
Wuzetka, przez niektórych nazywana W-Z -ka, to połączenie kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i polewy czekoladowej. Nazwa tego bardzo popularnego deseru powstała najprawdopodobniej na przełomie lat 40. i 50. XX wieku. Wywodzi się od warszawskiej trasy W-Z, w której pobliżu znajdowała się cukiernia serwująca właśnie to wyśmienite ciasto. Jak to w przypadku miejskich legend bywa, istnieje również inna teoria, według której nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca „WZC”, którego jak że by inaczej rozwinięcie oznacza wypiek z czekoladą.
Odstawiając na bok niesnaski frazeologiczne, spoglądając jedynie na walory estetyczno-smakowe, można dojść do wniosków, że wuzetka to deser idealnie wpasowujące się w charakter każdej uroczystości domowej. I bez względu na region kraju, każdy zetkną się, chociażby na moment ze wspomnianą W-Z -ką.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wuzetka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Biszkopt kakaowy:
- 7 jajek
- 130 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 30 g kakao
- 45g masła ekstra
Polewa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g masła ekstra
Bita śmietana do środka:
- 800 ml śmietany kremówki 36%
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Bita śmietana do dekoracji:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 20 g cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- 260 g powideł śliwkowych
- 100 ml mocnej czarnej herbaty
Przepis na wuzetkę
- Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier w kilku porcjach po łyżeczce cały czas ubijając pianę. Następnie ubijamy jeszcze przez około 3 minuty, aż białka będą gęste i błyszczące. Następnie wciąż ubijając na wolnych obrotach dodajemy pojedynczo żółtka.
- Kakao mieszamy z mąką i przesiewamy do czystej miski. Następnie dodajemy do ubitej masy na trzy razy, za każdym razem delikatnie mieszając. Na sam koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło.
- Ciasto na biszkopt przelewamy do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy przez około 30 minut, następnie po upieczeniu studzimy na kratce. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat nasączamy naparem z herbaty i rozsmarowujemy na nim powidła.
- Zalewamy wodą żelatynę i odstawiamy do napęcznienia. Następnie zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na pół sztywno. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej około 5 łyżek ubitej śmietany. Następnie mieszamy, dodajemy powoli resztę śmietany i ponownie mieszamy.
- Całą bitą śmietanę układamy na warstwę powideł. Następnie ciasto przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go naparem z herbaty. Przekładamy ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
- W rondelku zagotowujemy śmietankę, następnie dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż śmietana połączy się z czekoladą. Dodajemy miękkie masło. Po wymieszaniu powinna postawać gładka, jednolita masa.
(jeśli polewa się zważy, możesz dodać około 3 – 4 łyżki wrzątku, następnie mieszaj do połączenia.) - Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia.
- Kiedy polewa zastygnie, można przystąpić do dekorowania wuzetki. Schłodzone ciasto kroimy na równe kawałki i ponownie wykonujemy punkt 4. Każdy kawałek dekorujemy kleksem śmietany wyciśniętym przez rękaw cukierniczy. Smacznego!
Wuzetka wyśmienicie smakuję poda na ciemną, gorzką herbatą. Dodatkowo wierz W-Z -ki można udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Zobacz również: Napoleonka, kremówka