Wuzetka

Wuzetka, ciasto w-z
Wuzetka, ciasto w-z

Wuzetka, przez niektórych nazywana W-Z -ka, to połączenie kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i polewy czekoladowej. Nazwa tego bardzo popularnego deseru powstała najprawdopodobniej na przełomie lat 40. i 50. XX wieku. Wywodzi się od warszawskiej trasy W-Z, w której pobliżu znajdowała się cukiernia serwująca właśnie to wyśmienite ciasto. Jak to w przypadku miejskich legend bywa, istnieje również inna teoria, według której nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca „WZC”, którego jak że by inaczej rozwinięcie oznacza wypiek z czekoladą.

Odstawiając na bok niesnaski frazeologiczne, spoglądając jedynie na walory estetyczno-smakowe, można dojść do wniosków, że wuzetka to deser idealnie wpasowujące się w charakter każdej uroczystości domowej. I bez względu na region kraju, każdy zetkną się, chociażby na moment ze wspomnianą W-Z -ką.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 130 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 30 g kakao
  • 45g masła ekstra

Polewa czekoladowa:

Bita śmietana do środka:

  • 800 ml śmietany kremówki 36%
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Bita śmietana do dekoracji:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • 260 g powideł śliwkowych
  • 100 ml mocnej czarnej herbaty

Wuzetka – sposób przygotowania

  1. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier w kilku porcjach po łyżeczce cały czas ubijając pianę. Następnie ubijamy jeszcze przez około 3 minuty, aż białka będą gęste i błyszczące. Następnie wciąż ubijając na wolnych obrotach dodajemy pojedynczo żółtka.
  2. Kakao mieszamy z mąką i przesiewamy do czystej miski. Następnie dodajemy do ubitej masy na trzy razy, za każdym razem delikatnie mieszając. Na sam koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło.
  3. Ciasto na biszkopt przelewamy do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy przez około 30 minut, następnie po upieczeniu studzimy na kratce. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat nasączamy naparem z herbaty i rozsmarowujemy na nim powidła.
  4. Zalewamy wodą żelatynę i odstawiamy do napęcznienia. Następnie zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na pół sztywno. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej około 5 łyżek ubitej śmietany. Następnie mieszamy, dodajemy powoli resztę śmietany i ponownie mieszamy.
  5. Całą bitą śmietanę układamy na warstwę powideł. Następnie ciasto przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go naparem z herbaty. Przekładamy ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
  6. W rondelku zagotowujemy śmietankę, następnie dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż śmietana połączy się z czekoladą. Dodajemy miękkie masło. Po wymieszaniu powinna postawać gładka, jednolita masa.
    (jeśli polewa się zważy, możesz dodać około 3 – 4 łyżki wrzątku, następnie mieszaj do połączenia.)
  7. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia.
  8. Kiedy polewa zastygnie, można przystąpić do dekorowania wuzetki. Schłodzone ciasto kroimy na równe kawałki i ponownie wykonujemy punkt 4. Każdy kawałek dekorujemy kleksem śmietany wyciśniętym przez rękaw cukierniczy. Smacznego!

Wuzetka wyśmienicie smakuję poda na ciemną, gorzką herbatą. Dodatkowo wierz W-Z -ki można udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 5 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + 4 =