
Na skróty
Wafle czekoladowe z mlekiem w proszku to pyszna i zdrowa przekąska przygotowana z naturalnych składników. Wyśmienite połączenie mleka i kakao nadaje niepowtarzalnego smaku i charakteru domowych słodkości. Tak przygotowane wafle smakują każdemu, zarówno domownikom, jak i gościom, dlatego często i chętnie są przygotowywane przez mamy i babcie. Niewielka ilość składników oraz ich dostępność sprawia, że praktycznie zawsze można przygotować świeże wafle, dodając jedynie mleko w proszku, masło, cukier i kakao.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wafle czekoladowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- pół szklanki mleka 3,2%
- 1 kostka masła ekstra
- 1 opakowanie wafli
Przepis na wafle czekoladowe
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mleko. Podgrzewamy rondelek, tak aby nie doprowadzić do wrzenia, następnie dodajemy kakao. Dokładnie wszystko mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Masa czekoladowa nie może całkowicie wystygnąć! Do schłodzonej masy powoli, małymi porcjami dodajemy mleko w proszku. Masę dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masą szybko przekładamy wafle, ponieważ będzie szybko gęstnieć.
- Przełożone wafle wkładamy do lodówki, lekko obciążamy, przygniatając deską drewnianą i stawiając nieduży garnek z wodą, następnie pozostawiamy do zastygnięcia.
- Gotowe wafle czekoladowe kroimy w trójkąty lub paski. Smacznego!
Wafle można przełożyć również odpowiednio przygotowaną galaretką lub dżemem, dzięki czemu zyskają zupełnie nowy smak. Jednak te czekoladowe, są najpopularniejsze, najbardziej tradycyjne dlatego tak chętnie są wybierane i przygotowywane w domach.
Komentarze