Sernik z wiśniami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Sernik z wiśniami to prawdziwa perełka domowych wypieków sezonu letniego. Sernik królewski z wiśniami — tak również jest nazywany, nie bez powodu zyskał miano królewskiego. Delikatne i kruche kakaowe ciasto, które idealnie komponuję się z pieczonym białym twarogiem, a to wszystko przełamane mocno dojrzałymi wiśniami. Prawdziwa królewska uczta!

Sernik z wiśniami oczywiście najlepiej smakuję ze świeżymi owocami, czyli mocno dojrzałymi wiśniami, ale możesz również użyć tych mrożonych. Ważne, aby wiśnie były wydrylowane z pestek. Dobrze jest również, aby przed rozpoczęciem pracy nad sernikiem nagrzać piekarnik do 180 ℃, a następnie piec sernik przez około 45 minut lub do suchego patyka. Wówczas mamy pewność, że ciasto, szczególnie ser jest w pełni upieczony. Udanych wypieków! 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik z wiśniami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao 
  • szczypta soli
  • jajko

Masa serowa:

Reklamy Ads By Google

Dodatkowo:

  • około 500 g wydrylowanych wiśni — świeżych lub mrożonych
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– duża miska, duży nóż, tortownica do pieczenia o średnicy 26 cm, papier do pieczenia, mikser.

Reklamy Ads By Google

Przepis na sernik z wiśniami

  1. W pierwszej kolejności przesiewamy na blat mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sól, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko razem dokładnie siekamy nożem do momentu, aż powstanie drobna kruszonka.
  2. Powstałą kruszonkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części tak aby jedna była nieco większa od drugiej.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Większą część ciasta kroimy na plasterki i układamy na spodzie tortownicy. Pozostałą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalki.
  5. Masę serową robimy z połączenia twarogu, cukru i saszetki budyniu. Wszystko dokładnie miksujemy w misce do połączenia składników, następnie dodajemy jajka i ponownie dokładnie miksujemy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Gotową masę serową wykładamy na spód ciasta, następnie na wierzch układamy wiśnie. Resztę ciasta z zamrażalki trzemy na tarce na grubych oczkach na wierzch sernika.
  8. Sernik z wiśniami wstawajmy do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i pieczemy przez około 45 minut. Następnie po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Sernik z wiśniami zaraz po upieczeniu i częściowym przestudzeniu można od razu jeść, jednak warto poczekać chwilę i odstawić go do lodówki na minimum 2 godziny.

Zobacz również: Sernik z brzoskwiniami

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.82

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments