Sernik z wiśniami

Przepis na sernik z wiśniami
Przepis na sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami to prawdziwa perełka domowych wypieków sezonu letniego. Sernik królewski z wiśniami — tak również jest nazywany, nie bez powodu zyskał miano królewskiego. Delikatne i kruche kakaowe ciasto, które idealnie komponuję się z pieczonym białym twarogiem, a to wszystko przełamane mocno dojrzałymi wiśniami. Prawdziwa królewska uczta!

Sernik z wiśniami oczywiście najlepiej smakuję ze świeżymi owocami, czyli mocno dojrzałymi wiśniami, ale możesz również użyć tych mrożonych. Ważne, aby wiśnie były wydrylowane z pestek. Dobrze jest również, aby przed rozpoczęciem pracy nad sernikiem nagrzać piekarnik do 180 ℃, a następnie piec sernik przez około 45 minut lub do suchego patyka. Wówczas mamy pewność, że ciasto, szczególnie ser jest w pełni upieczony. Udanych wypieków! 😉

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao 
  • szczypta soli
  • jajko

Masa serowa:

Dodatkowo:

  • około 500 g wydrylowanych wiśni — świeżych lub mrożonych

Co będzie potrzebne?
– duża miska, duży nóż, tortownica do pieczenia o średnicy 26 cm, papier do pieczenia, mikser.

Przepis na sernik z wiśniami

  1. W pierwszej kolejności przesiewamy na blat mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sól, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko razem dokładnie siekamy nożem do momentu, aż powstanie drobna kruszonka.
  2. Powstałą kruszonkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części tak aby jedna była nieco większa od drugiej.
  3. Większą część ciasta kroimy na plasterki i układamy na spodzie tortownicy. Pozostałą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalki.
  4. Masę serową robimy z połączenia twarogu, cukru i saszetki budyniu. Wszystko dokładnie miksujemy w misce do połączenia składników, następnie dodajemy jajka i ponownie dokładnie miksujemy.
  5. Gotową masę serową wykładamy na spód ciasta, następnie na wierzch układamy wiśnie. Resztę ciasta z zamrażalki trzemy na tarce na grubych oczkach na wierzch sernika.
  6. Sernik z wiśniami wstawajmy do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i pieczemy przez około 45 minut. Następnie po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia. Smacznego!

Sernik z wiśniami zaraz po upieczeniu i częściowym przestudzeniu można od razu jeść, jednak warto poczekać chwilę i odstawić go do lodówki na minimum 2 godziny.

Zobacz również: Sernik z brzoskwiniami

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (23 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x