Na skróty
Sernik z wiśniami to prawdziwa perełka domowych wypieków sezonu letniego. Sernik królewski z wiśniami — tak również jest nazywany, nie bez powodu zyskał miano królewskiego. Delikatne i kruche kakaowe ciasto, które idealnie komponuję się z pieczonym białym twarogiem, a to wszystko przełamane mocno dojrzałymi wiśniami. Prawdziwa królewska uczta!
Sernik z wiśniami oczywiście najlepiej smakuję ze świeżymi owocami, czyli mocno dojrzałymi wiśniami, ale możesz również użyć tych mrożonych. Ważne, aby wiśnie były wydrylowane z pestek. Dobrze jest również, aby przed rozpoczęciem pracy nad sernikiem nagrzać piekarnik do 180 ℃, a następnie piec sernik przez około 45 minut lub do suchego patyka. Wówczas mamy pewność, że ciasto, szczególnie ser jest w pełni upieczony. Udanych wypieków! 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik z wiśniami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- jajko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 2/3 szklanki cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
- 2 jajka
Dodatkowo:
- około 500 g wydrylowanych wiśni — świeżych lub mrożonych
Co będzie potrzebne?
– duża miska, duży nóż, tortownica do pieczenia o średnicy 26 cm, papier do pieczenia, mikser.
Przepis na sernik z wiśniami
- W pierwszej kolejności przesiewamy na blat mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sól, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko razem dokładnie siekamy nożem do momentu, aż powstanie drobna kruszonka.
- Powstałą kruszonkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części tak aby jedna była nieco większa od drugiej.
- Większą część ciasta kroimy na plasterki i układamy na spodzie tortownicy. Pozostałą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalki.
- Masę serową robimy z połączenia twarogu, cukru i saszetki budyniu. Wszystko dokładnie miksujemy w misce do połączenia składników, następnie dodajemy jajka i ponownie dokładnie miksujemy.
- Gotową masę serową wykładamy na spód ciasta, następnie na wierzch układamy wiśnie. Resztę ciasta z zamrażalki trzemy na tarce na grubych oczkach na wierzch sernika.
- Sernik z wiśniami wstawajmy do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i pieczemy przez około 45 minut. Następnie po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia. Smacznego!
Sernik z wiśniami zaraz po upieczeniu i częściowym przestudzeniu można od razu jeść, jednak warto poczekać chwilę i odstawić go do lodówki na minimum 2 godziny.
Zobacz również: Sernik z brzoskwiniami
Oceń ten przepis!