
Na skróty
Sernik z brzoskwiniami o puszystej i kremowej konsystencji to idealne połączenie pasujących do siebie składników. Kruchy spód, wyśmienity twaróg, soczyste brzoskwie i niebiańsko delikatna beza z kruchym ciastem to wszystko sprawia, że to ciasto jest wręcz idealne. Przygotowanie sernika z brzoskwiniami jest również bardzo łatwe, potrzebujemy mało składników, bo tylko 9, które się powtarzają jak np. cukier czy jajka w każdej warstwie.
Jaki użyć ser do sernika?
Żeby przygotować pyszny sernik z brzoskwiniami będzie potrzebny twaróg mielony. Oczywiście najlepszy będzie taki z wiaderka, ulubionego producenta. Ja zazwyczaj używam sera od mniejszych dostawców. Regionalne produkty mleczne mają niepowtarzalny smak, co oczywiście ma wpływ na jakość naszego sernika 🙂
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik z brzoskwiniami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka (z białek do pianki bezowej)
- 1 jajko
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu mielonego
- saszetka budyniu śmietankowego
- około 120 g masła
- 1 żółtko (z białek do pianki bezowej)
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 400 g brzoskwiń z puszki
Składniki na piankę bezową
- 4 białka jaj
- 100 g drobnego cukru
Co będzie potrzebne?
– duża miska, forma do pieczenia: 20 x 30 cm, papier do pieczenia.
Sernik z brzoskwiniami wstawiamy zawsze do nagrzanego piekarnika na grzaniu góra/dół.
Przepis na sernik z brzoskwiniami
- W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki na ciasto — składniki mogą być prosto z lodówki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło. Następnie dodajemy trzy żółtka (białka pozostaw do piany bezowej) oraz jedno całe jajko, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto.
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, z mniejszego kawałka formujemy kulę i zawijamy w folię, następnie odkładamy do zamrażalki. Pozostałą część ciasta wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenie. Formę z ciastem odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
- Formę z ciastem po schłodzeniu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez 10 minut.
- Podczas pieczenia ciasta w osobnej misce łączymy mielony twaróg z saszetką budyniu, roztopionym masłem, cukrem, całym jajkiem oraz jednym żółtkiem. Masę serową dobrze mieszamy i wylewamy ją na podpieczony spód ciasta. Następnie na wierzch masy serowej wykładamy ćwiartki brzoskwiń wyjęte z syropu.
- Formę z sernikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170℃ i pieczemy około 45 minut. Następnie po upieczeniu wkładamy na wierzch ubitą pianę bezową.
- Pianę bezową zaczynamy szykować około 15 minut przed końcem pieczenia. W dużej misce ubijamy jajka mikserem zaczynając od najniższych obrotów płynnie przechodząc do najwyższych. Białka ubijamy do momentu sztywnej konsystencji (około 2 – 3 minuty).
- Następnie dodajemy w porcjach po łyżce cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pianę miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. — powinna być gładka, gęsta i bardzo błyszcząca.
- Gotową pianę wykładamy na podpieczoną masę serową, następnie bezpośrednio na pianę trzemy na wierzch na tarce z grubymi oczkami zamrożony kawałek ciasta. — tą czynność rób bardzo delikatnie, aby nie przygnieść za bardzo piany.
- Następnie formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy około 30 minut. Sernik z brzoskwiniami po upieczeniu studzimy stopniowo, otwierając na kilkanaście minut drzwiczki do piekarnika, następnie wyjmując całkowicie ciasto do przestygnięcia.
Doskonały sernik z brzoskwiniami najlepiej smakuję schłodzony, również wtedy najłatwiej jest go pokroić. Smacznego!
Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Komentarze