Sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik z brzoskwiniami
Przepis na sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami o puszystej i kremowej konsystencji to idealne połączenie pasujących do siebie składników. Kruchy spód, wyśmienity twaróg, soczyste brzoskwie i niebiańsko delikatna beza z kruchym ciastem to wszystko sprawia, że to ciasto jest wręcz idealne. Przygotowanie sernika z brzoskwiniami jest również bardzo łatwe, potrzebujemy mało składników, bo tylko 9, które się powtarzają jak np. cukier czy jajka w każdej warstwie.

Jaki użyć ser do sernika?

Żeby przygotować pyszny sernik z brzoskwiniami będzie potrzebny twaróg mielony. Oczywiście najlepszy będzie taki z wiaderka, ulubionego producenta. Ja zazwyczaj używam sera od mniejszych dostawców. Regionalne produkty mleczne mają niepowtarzalny smak, co oczywiście ma wpływ na jakość naszego sernika 🙂

Składniki:

Składniki na kruche ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka (z białek do pianki bezowej)
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

Składniki na piankę bezową

  • 4 białka jaj
  • 100 g drobnego cukru

Co będzie potrzebne?
– duża miska, forma do pieczenia: 20 x 30 cm, papier do pieczenia.

Sernik z brzoskwiniami wstawiamy zawsze do nagrzanego piekarnika na grzaniu góra/dół.

Przepis na sernik z brzoskwiniami

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki na ciasto — składniki mogą być prosto z lodówki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło. Następnie dodajemy trzy żółtka (białka pozostaw do piany bezowej) oraz jedno całe jajko, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto.
  2. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, z mniejszego kawałka formujemy kulę i zawijamy w folię, następnie odkładamy do zamrażalki. Pozostałą część ciasta wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenie. Formę z ciastem odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
  3. Formę z ciastem po schłodzeniu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez 10 minut.
  4. Podczas pieczenia ciasta w osobnej misce łączymy mielony twaróg z saszetką budyniu, roztopionym masłem, cukrem, całym jajkiem oraz jednym żółtkiem. Masę serową dobrze mieszamy i wylewamy ją na podpieczony spód ciasta. Następnie na wierzch masy serowej wykładamy ćwiartki brzoskwiń wyjęte z syropu.
  5. Formę z sernikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170℃ i pieczemy około 45 minut. Następnie po upieczeniu wkładamy na wierzch ubitą pianę bezową.
  6. Pianę bezową zaczynamy szykować około 15 minut przed końcem pieczenia. W dużej misce ubijamy jajka mikserem zaczynając od najniższych obrotów płynnie przechodząc do najwyższych. Białka ubijamy do momentu sztywnej konsystencji (około 2 – 3 minuty).
  7. Następnie dodajemy w porcjach po łyżce cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pianę miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. — powinna być gładka, gęsta i bardzo błyszcząca.
  8. Gotową pianę wykładamy na podpieczoną masę serową, następnie bezpośrednio na pianę trzemy na wierzch na tarce z grubymi oczkami zamrożony kawałek ciasta. — tą czynność rób bardzo delikatnie, aby nie przygnieść za bardzo piany.
  9. Następnie formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy około 30 minut. Sernik z brzoskwiniami po upieczeniu studzimy stopniowo, otwierając na kilkanaście minut drzwiczki do piekarnika, następnie wyjmując całkowicie ciasto do przestygnięcia.

Doskonały sernik z brzoskwiniami najlepiej smakuję schłodzony, również wtedy najłatwiej jest go pokroić. Smacznego!

Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (30 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?