Sernik z brzoskwiniami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Sernik z brzoskwiniami o puszystej i kremowej konsystencji to idealne połączenie pasujących do siebie składników. Kruchy spód, wyśmienity twaróg, soczyste brzoskwie i niebiańsko delikatna beza z kruchym ciastem to wszystko sprawia, że to ciasto jest wręcz idealne. Przygotowanie sernika z brzoskwiniami jest również bardzo łatwe, potrzebujemy mało składników, bo tylko 9, które się powtarzają jak np. cukier czy jajka w każdej warstwie.

Jaki użyć ser do sernika?

Żeby przygotować pyszny sernik z brzoskwiniami będzie potrzebny twaróg mielony. Oczywiście najlepszy będzie taki z wiaderka, ulubionego producenta. Ja zazwyczaj używam sera od mniejszych dostawców. Regionalne produkty mleczne mają niepowtarzalny smak, co oczywiście ma wpływ na jakość naszego sernika 🙂

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik z brzoskwiniami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka (z białek do pianki bezowej)
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

Składniki na piankę bezową

Reklamy Ads By Google

  • 4 białka jaj
  • 100 g drobnego cukru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– duża miska, forma do pieczenia: 20 x 30 cm, papier do pieczenia.

Sernik z brzoskwiniami wstawiamy zawsze do nagrzanego piekarnika na grzaniu góra/dół.

Przepis na sernik z brzoskwiniami

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki na ciasto — składniki mogą być prosto z lodówki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło. Następnie dodajemy trzy żółtka (białka pozostaw do piany bezowej) oraz jedno całe jajko, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto.
  2. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, z mniejszego kawałka formujemy kulę i zawijamy w folię, następnie odkładamy do zamrażalki. Pozostałą część ciasta wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenie. Formę z ciastem odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Formę z ciastem po schłodzeniu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez 10 minut.
  5. Podczas pieczenia ciasta w osobnej misce łączymy mielony twaróg z saszetką budyniu, roztopionym masłem, cukrem, całym jajkiem oraz jednym żółtkiem. Masę serową dobrze mieszamy i wylewamy ją na podpieczony spód ciasta. Następnie na wierzch masy serowej wykładamy ćwiartki brzoskwiń wyjęte z syropu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Formę z sernikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170℃ i pieczemy około 45 minut. Następnie po upieczeniu wkładamy na wierzch ubitą pianę bezową.
  8. Pianę bezową zaczynamy szykować około 15 minut przed końcem pieczenia. W dużej misce ubijamy jajka mikserem zaczynając od najniższych obrotów płynnie przechodząc do najwyższych. Białka ubijamy do momentu sztywnej konsystencji (około 2 – 3 minuty).
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie dodajemy w porcjach po łyżce cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pianę miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. — powinna być gładka, gęsta i bardzo błyszcząca.
  11. Gotową pianę wykładamy na podpieczoną masę serową, następnie bezpośrednio na pianę trzemy na wierzch na tarce z grubymi oczkami zamrożony kawałek ciasta. — tą czynność rób bardzo delikatnie, aby nie przygnieść za bardzo piany.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. Następnie formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy około 30 minut. Sernik z brzoskwiniami po upieczeniu studzimy stopniowo, otwierając na kilkanaście minut drzwiczki do piekarnika, następnie wyjmując całkowicie ciasto do przestygnięcia.
  14. Reklamy Ads By Google

Doskonały sernik z brzoskwiniami najlepiej smakuję schłodzony, również wtedy najłatwiej jest go pokroić. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)