Sernik na zimno z mandarynkami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Sernik na zimno z mandarynkami zatopionymi w galaretce pomarańczowej to świetna propozycja deseru na upalne dni. Idealna konsystencja utworzona z puszystej bitej śmietany i serków homogenizowanych sprawia, że z każdym kęsem można poczuć „niebo w gębie”. Dzięki użyciu Żelatyna-Fix sernik zachowa swoje proporcję nawet w upalne dni i świetnie sprawdzi się w zastępstwie lodów.

Jakie owoce do sernika na zimno?

Sernik na zimno możemy przetestować w kilku wariantach i wybrać ten najlepszy. Wcale nie musi być z mandarynkami, doskonale sprawdzą się również inne owoce i samki galaretek. Idealnie do kremowo puszystego połączenia pasują truskawki i maliny. To sezonowe owoce, które można zakupić w maja do września. Warto w sezonie wypróbować również borówki, wówczas najlepiej sprawdzi się galaretka z owocami leśnymi 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik na zimno z mandarynkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Składniki na spód:

Reklamy Ads By Google

  • 160 g herbatników kakaowych
  • 110 g masła

Masa serowa:

  • 200 g śmietanki 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • saszetka Śmietan-Fix
  • 560 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym
  • saszetka Żelatyna-Fix — pamiętaj, aby przed dodaniem do masy przygotować roztwór według wskazówek na opakowaniu.

Galaretka

Reklamy Ads By Google

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 3 – 4 mandarynki klementynki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
— tortownica o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, mikser.

Przepis na sernik na zimno z mandarynkami

  1. W pierwszej kolejności na najniższej mocy kuchenki topimy masło w rondelku. W tym samym czasie, w osobnym naczyniu bardzo dokładnie kruszymy ciastka. — W tym celu polecam Ci użycie miksera do kruszenia lodu, albo użycie szczelnego woreczka i młotka do rozbijania kotletów.
  2. Następnie dokładnie mieszamy pokruszone ciastka z roztopionym masłem. Całość przekładamy na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie ugniatamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ i pieczemy około 9 – 10 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ciasto po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy saszetkę Żelatyna-Fix według wskazówek na opakowaniu. — Polecam przygotowanie żelatyny w wysokiej szklance, ale takiej w której można będzie dobrze zmiksować żelatynę.
  5. W miseczce miksujemy mikserem śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Dodajemy Śmietan-Fix i ubijamy śmietankę na sztywną bitą śmietanę, następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy serki homogenizowane. Kiedy wszystko dobrze wymieszamy dodajemy stopniowo do masy, cały czas miksując przygotowany według wskazówek na opakowaniu Żelatyna-Fix.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Obrane i oczyszczę mandarynki dzielimy na dwie części. Jedną połowę wykładamy na spód upieczonego ciasta i delikatnie zalewamy masą z serków homogenizowanych. Sernik na zimno wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub do całkowitego zastygnięcia masy.
  8. Podczas chłodzenia masy z serków przygotowujemy galaretki według wskazówek na opakowaniu. Następnie galaretki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. — Galaretki najlepiej jest schłodzić do temperatury pokojowej, następnie umieścić je w lodówce w celu połowicznego stężenia. Galaretki przed wylaniem na masę serową powinny być tężejące, ale nie zastygnięte.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie układamy pozostałą cześć mandarynek na masie z serków homogenizowanych i delikatnie zalewamy galaretką. Gotowy sernik na zimno z mandarynkami pozostawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc, a minimum na 6 godzin. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)