
Sernik na zimno z mandarynkami zatopionymi w galaretce pomarańczowej to świetna propozycja deseru na upalne dni. Idealna konsystencja utworzona z puszystej bitej śmietany i serków homogenizowanych sprawia, że z każdym kęsem można poczuć „niebo w gębie”. Dzięki użyciu Żelatyna-Fix sernik zachowa swoje proporcję nawet w upalne dni i świetnie sprawdzi się w zastępstwie lodów.
Jakie owoce do sernika na zimno?
Sernik na zimno możemy przetestować w kilku wariantach i wybrać ten najlepszy. Wcale nie musi być z mandarynkami, doskonale sprawdzą się również inne owoce i samki galaretek. Idealnie do kremowo puszystego połączenia pasują truskawki i maliny. To sezonowe owoce, które można zakupić w maja do września. Warto w sezonie wypróbować również borówki, wówczas najlepiej sprawdzi się galaretka z owocami leśnymi 😉
Składniki:
Składniki na spód:
- 160 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
Masa serowa:
- 200 g śmietanki 30%
- łyżeczka cukru pudru
- saszetka Śmietan-Fix
- 560 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym
- saszetka Żelatyna-Fix
Galaretka
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3 – 4 mandarynki klementynki
Co będzie potrzebne?
— tortownica o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, mikser.
Przepis na sernik na zimno z mandarynkami
- W pierwszej kolejności na najniższej mocy kuchenki topimy masło w rondelku. W tym samym czasie, w osobnym naczyniu bardzo dokładnie kruszymy ciastka. — W tym celu polecam Ci użycie miksera do kruszenia lodu, albo użycie szczelnego woreczka i młotka do rozbijania kotletów.
- Następnie dokładnie mieszamy pokruszone ciastka z roztopionym masłem. Całość przekładamy na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie ugniatamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ i pieczemy około 9 – 10 minut.
- Ciasto po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy saszetkę Żelatyna-Fix według wskazówek na opakowaniu. — Polecam przygotowanie żelatyny w wysokiej szklance, ale takiej w której można będzie dobrze zmiksować żelatynę.
- W miseczce miksujemy mikserem śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Dodajemy Śmietan-Fix i ubijamy śmietankę na sztywną bitą śmietanę, następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy serki homogenizowane. Kiedy wszystko dobrze wymieszamy dodajemy stopniowo do masy, cały czas miksując Żelatyna-Fix.
- Obrane i oczyszczę mandarynki dzielimy na dwie części. Jedną połowę wykładamy na spód upieczonego ciasta i delikatnie zalewamy masą z serków homogenizowanych. Sernik na zimno wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub do całkowitego zastygnięcia masy.
- Podczas chłodzenia masy z serków przygotowujemy galaretki według wskazówek na opakowaniu. Następnie galaretki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. — Galaretki najlepiej jest schłodzić do temperatury pokojowej, następnie umieścić je w lodówce w celu połowicznego stężenia. Galaretki przed wylaniem na masę serową powinny być tężejące, ale nie zastygnięte.
- Następnie układamy pozostałą cześć mandarynek na masie z serków homogenizowanych i delikatnie zalewamy galaretką. Gotowy sernik na zimno z mandarynkami pozostawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc, a minimum na 6 godzin. Smacznego!
Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką