Sernik na zimno z mandarynkami

Przepis na sernik na zimno z mandarynkami z galaretką
Przepis na sernik na zimno z mandarynkami z galaretką

Sernik na zimno z mandarynkami zatopionymi w galaretce pomarańczowej to świetna propozycja deseru na upalne dni. Idealna konsystencja utworzona z puszystej bitej śmietany i serków homogenizowanych sprawia, że z każdym kęsem można poczuć „niebo w gębie”. Dzięki użyciu Żelatyna-Fix sernik zachowa swoje proporcję nawet w upalne dni i świetnie sprawdzi się w zastępstwie lodów.

Jakie owoce do sernika na zimno?

Sernik na zimno możemy przetestować w kilku wariantach i wybrać ten najlepszy. Wcale nie musi być z mandarynkami, doskonale sprawdzą się również inne owoce i samki galaretek. Idealnie do kremowo puszystego połączenia pasują truskawki i maliny. To sezonowe owoce, które można zakupić w maja do września. Warto w sezonie wypróbować również borówki, wówczas najlepiej sprawdzi się galaretka z owocami leśnymi 😉

Składniki:

Składniki na spód:

  • 160 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 200 g śmietanki 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • saszetka Śmietan-Fix
  • 560 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym
  • saszetka Żelatyna-Fix

Galaretka

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 3 – 4 mandarynki klementynki

Co będzie potrzebne?
— tortownica o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, mikser.

Przepis na sernik na zimno z mandarynkami

  1. W pierwszej kolejności na najniższej mocy kuchenki topimy masło w rondelku. W tym samym czasie, w osobnym naczyniu bardzo dokładnie kruszymy ciastka. — W tym celu polecam Ci użycie miksera do kruszenia lodu, albo użycie szczelnego woreczka i młotka do rozbijania kotletów.
  2. Następnie dokładnie mieszamy pokruszone ciastka z roztopionym masłem. Całość przekładamy na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie ugniatamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ i pieczemy około 9 – 10 minut.
  3. Ciasto po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy saszetkę Żelatyna-Fix według wskazówek na opakowaniu. — Polecam przygotowanie żelatyny w wysokiej szklance, ale takiej w której można będzie dobrze zmiksować żelatynę.
  4. W miseczce miksujemy mikserem śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Dodajemy Śmietan-Fix i ubijamy śmietankę na sztywną bitą śmietanę, następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy serki homogenizowane. Kiedy wszystko dobrze wymieszamy dodajemy stopniowo do masy, cały czas miksując Żelatyna-Fix.
  5. Obrane i oczyszczę mandarynki dzielimy na dwie części. Jedną połowę wykładamy na spód upieczonego ciasta i delikatnie zalewamy masą z serków homogenizowanych. Sernik na zimno wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub do całkowitego zastygnięcia masy.
  6. Podczas chłodzenia masy z serków przygotowujemy galaretki według wskazówek na opakowaniu. Następnie galaretki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. — Galaretki najlepiej jest schłodzić do temperatury pokojowej, następnie umieścić je w lodówce w celu połowicznego stężenia. Galaretki przed wylaniem na masę serową powinny być tężejące, ale nie zastygnięte.
  7. Następnie układamy pozostałą cześć mandarynek na masie z serków homogenizowanych i delikatnie zalewamy galaretką. Gotowy sernik na zimno z mandarynkami pozostawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc, a minimum na 6 godzin. Smacznego!

Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (26 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x