Rurki z ciasta francuskiego

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonej przekąski dla dzieci? Zobacz przepis na rurki z ciasta francuskiego, które z pewnością zachwycą nie tylko najmłodszych. Domowe rurki z kremem to szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna przekąska nie tylko na podwieczorek, czy imprezę urodzinową, ale również jako dodatek do szkolnego lunchu ❤🏫🎉

Rurki z ciasta francuskiego z kremem lub jak kto woli z bitą śmietaną to pyszny deser na każdą okazję, do przygotowania dosłownie w pół godzinki. Rurki z ciasta francuskiego są nie tylko łatwe do wykonania, ale również bardzo uniwersalne. Ponieważ możemy wypełnić je ulubionym kremem, dżemem lub innymi składnikami, które lubimy najbardziej. Chrupiące rurki z kremem sprawdzą się doskonale na przyjęciu, urodzinach, czy po prostu jako deser dla dzieci.

Reklamy Ads By Google

Najlepszy krem do rurek

Mój przepis na krem do rurek z ciasta francuskiego jest bardzo łatwy do przygotowania, chociaż nie jest to zwykła bita śmietana. Ja przygotowuję rurki z ciasta francuskiego z kremem mascarpone, dlatego że taki krem jest zdecydowanie trwalszy i nie rozmięka delikatnego ciasta francuskiego. W zasadzie krem do rurek powstaje z połączenia bitej śmietany z mascarpone, dzięki temu ma bardzo fajnie kremową konsystencję i jest bardziej smaczny niż sama bita śmietana.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rurki z ciasta francuskiego, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 350 g ciasta francuskiego
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Śmietan-Fix
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Dobra rada: Jeśli rurki z ciasta francuskiego i bitą śmietaną mają być bardziej słodkie dodaje do śmietanowej masy więcej cukru pudru.

Jak zrobić rurki z ciasta francuskiego bez foremek? To bardzo proste, wystarczy folia aluminiowa i papier do pieczenia. Folię aluminiową układamy na papier do pieczenia i zwijamy ciasno, aby powstał rożek podobny do foremek do rurek. Własnoręcznie przygotowane foremki sprawdzą się doskonale podczas pieczenia. Jedyna ich wada jest taka, że są raczej jednorazowego użytku.

Reklamy Ads By Google

Przepis na rurki z ciasta francuskiego

  1. W pierwszej kolejności kroimy ciasto francuskie wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Następnie każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek. Wierzch rurek opcjonalnie możemy posmarować roztrzepanym jajkiem.
  2. Rurki z ciasta francuskiego wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 ℃ i pieczemy przez około 20 minut. Rurki po upieczeniu zdejmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce do całkowitego przestygnięcia.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas pieczenia rurek przygotowujemy masę. Przez około 1 minutę razem z cukrem pudrem ubijamy na szybkich obrotach miksera dobrze schłodzoną śmietankę. Kolejno dodajemy do niej Śmietan-Fix i ubijamy do powstania bitej śmietany.
  5. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy mikserem na najniższych obrotach, tak aby tylko wymieszać masę. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i następnie wyściskamy w przestudzone rurki. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Mini ciasteczka tortowe

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)