Na skróty
Rurki z ciasta francuskiego z kremem lub jak kto woli z bitą śmietaną to pyszny deser na każdą okazję, do przygotowania dosłownie w pół godzinki. Rurki z ciasta francuskiego są nie tylko łatwe do wykonania, ale również bardzo uniwersalne. Ponieważ możemy wypełnić je ulubionym kremem, dżemem lub innymi składnikami, które lubimy najbardziej. Chrupiące rurki z kremem sprawdzą się doskonale na przyjęciu, urodzinach, czy po prostu jako deser dla dzieci.
Najlepszy krem do rurek
Mój przepis na krem do rurek z ciasta francuskiego jest bardzo łatwy do przygotowania, chociaż nie jest to zwykła bita śmietana. Ja przygotowuję rurki z ciasta francuskiego z kremem mascarpone, dlatego że taki krem jest zdecydowanie trwalszy i nie rozmięka delikatnego ciasta francuskiego. W zasadzie krem do rurek powstaje z połączenia bitej śmietany z mascarpone, dzięki temu ma bardzo fajnie kremową konsystencję i jest bardziej smaczny niż sama bita śmietana.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rurki z ciasta francuskiego, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 350 g ciasta francuskiego
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- Śmietan-Fix
Dobra rada: Jeśli rurki z ciasta francuskiego i bitą śmietaną mają być bardziej słodkie dodaje do śmietanowej masy więcej cukru pudru.
Jak zrobić rurki z ciasta francuskiego bez foremek? To bardzo proste, wystarczy folia aluminiowa i papier do pieczenia. Folię aluminiową układamy na papier do pieczenia i zwijamy ciasno, aby powstał rożek podobny do foremek do rurek. Własnoręcznie przygotowane foremki sprawdzą się doskonale podczas pieczenia. Jedyna ich wada jest taka, że są raczej jednorazowego użytku.
Przepis na rurki z ciasta francuskiego
- W pierwszej kolejności kroimy ciasto francuskie wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Następnie każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek. Wierzch rurek opcjonalnie możemy posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Rurki z ciasta francuskiego wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 ℃ i pieczemy przez około 20 minut. Rurki po upieczeniu zdejmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce do całkowitego przestygnięcia.
- Podczas pieczenia rurek przygotowujemy masę. Przez około 1 minutę razem z cukrem pudrem ubijamy na szybkich obrotach miksera dobrze schłodzoną śmietankę. Kolejno dodajemy do niej Śmietan-Fix i ubijamy do powstania bitej śmietany.
- Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy mikserem na najniższych obrotach, tak aby tylko wymieszać masę. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i następnie wyściskamy w przestudzone rurki. Smacznego!
Zobacz również: Mini ciasteczka tortowe
Oceń ten przepis!