Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ciasto drożdżowe pozwala na stworzenie wielu przepysznych słodkości – przede wszystkim drożdżówek czy ciast. Jest szybkie i proste do zrobienia i doskonale komponuje się z powidłami, szczególnie tymi domowymi. Jednym z prostych, słodkich wypieków z użyciem takiego ciasta są rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. Miękkie, delikatne, często dodatkowo oblane lukrem czy obsypane cukrem pudrem, doskonale pasują do kawy czy herbaty. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Reklamy Ads By Google

Rogaliki drożdżowe alternatywą dla słodkości ze sklepu

Aby móc cieszyć się pysznym deserem, wcale nie trzeba kupować go w sklepie. Równie dobrze można upiec go samemu, bez skomplikowanych przepisów i dużej ilości czasu. Wystarczy tylko ciasto drożdżowe i powidła śliwkowe, które dodadzą rogalikom naturalnej słodyczy, a tym samym będą świetnym uzupełnieniem całości. Samodzielnie przygotowując rogaliki, można mieć pewność, że są pozbawione zbędnych ulepszaczy czy chemii. Ich wykonanie jest proste, a efekt rewelacyjny – w mgnieniu oka znikają z talerza.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g masła ekstra
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • powidła śliwkowe

Składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 2 łyżeczki mąki pszennej typ 500
  • 25 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 100 ml mleka 3,2%
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

  1. PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU
    Do wysokiego kubka wlewamy 100 ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżeczki mąki, 25 gram drożdży z temperatury pokojowej oraz 1,5 łyżeczki cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
    Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy 550 gram mąki. Do drugiej miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy 3 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie widelcem lub trzepaczką. W rondelku rozpuszczamy kostkę masła.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Możemy już włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do 180 stopni.
  5. WYRABIANIE CIASTA
    Do miski, w której mamy mąkę wlewamy rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka z cukrem — mieszamy. Wlewamy roztopione masło i całość wyrabiamy. Jeśli nam nie wygodnie w misce możemy przenieść się na stolnicę. Zagniecione ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy w okrąg i dzielimy na osiem równych trójkątów. Następnie przy szerszych brzegach nakładamy łyżeczką powidła i zawijamy rogaliki do środka okręgu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. PIECZENIE ROGALIKÓW
    Rogaliki z dwóch części układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor 11-13 minut. W międzyczasie robimy kolejne rogaliki z dwóch pozostałych części ciasta. Po upieczeniu wszystkich rogalików obsypujemy je cukrem pudrem. Najlepiej jak już chwilę przestygną.
  8. Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments