Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

6.5k 0
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Ciasto drożdżowe pozwala na stworzenie wielu przepysznych słodkości – przede wszystkim drożdżówek czy ciast. Jest szybkie i proste do zrobienia i doskonale komponuje się z powidłami, szczególnie tymi domowymi. Jednym z prostych, słodkich wypieków z użyciem takiego ciasta są rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. Miękkie, delikatne, często dodatkowo oblane lukrem czy obsypane cukrem pudrem, doskonale pasują do kawy czy herbaty. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Rogaliki drożdżowe alternatywą dla słodkości ze sklepu

Aby móc cieszyć się pysznym deserem, wcale nie trzeba kupować go w sklepie. Równie dobrze można upiec go samemu, bez skomplikowanych przepisów i dużej ilości czasu. Wystarczy tylko ciasto drożdżowe i powidła śliwkowe, które dodadzą rogalikom naturalnej słodyczy, a tym samym będą świetnym uzupełnieniem całości. Samodzielnie przygotowując rogaliki, można mieć pewność, że są pozbawione zbędnych ulepszaczy czy chemii. Ich wykonanie jest proste, a efekt rewelacyjny – w mgnieniu oka znikają z talerza.

Składniki:

  • 550 gram mąka pszenna typ500 luksusowa
  • 200 gram masło ekstra
  • 2 szt jajka
  • 3 łyżki cukier
  • powidła śliwkowe
  • 2 łyżeczki mąka pszenna typ500 luksusowa
  • 25 gram drożdże
  • 1.5 łyżeczki cukier
  • 100 ml mleko 3,2%

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU
    Do wysokiego kubka wlewamy 100 ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżeczki mąki, 25 gram drożdży z temperatury pokojowej oraz 1.5 łyżeczki cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
    Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy 550 gram mąki. Do drugiej miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy 3 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie widelcem lub trzepaczką. W rondelku rozpuszczamy kostkę masła.
  3. Możemy już włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do 180 stopni.
  4. WYRABIANIE CIASTA
    Do miski, w której mamy mąkę wlewamy rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka z cukrem — mieszamy. Wlewamy roztopione masło i całość wyrabiamy. Jeśli nam nie wygodnie w misce możemy przenieść się na stolnicę. Zagniecione ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy w okrąg i dzielimy na osiem równych trójkątów. Następnie przy szerszych brzegach nakładamy łyżeczką powidła i zawijamy rogaliki do środka okręgu.
  5. PIECZENIE ROGALIKÓW
    Rogaliki z dwóch części układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor 11-13 minut. W międzyczasie robimy kolejne rogaliki z dwóch pozostałych części ciasta. Po upieczeniu wszystkich rogalików obsypujemy je cukrem pudrem. Najlepiej jak już chwilę przestygną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 23 = 27

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?