Pleśniak, kruche ciasto z dżemem i bezą

Pleśniak, kruche ciasto z dżemem i bezą
Pleśniak, kruche ciasto z dżemem i bezą

Pleśniak jest wypiekiem, który syci zarówno oczy, jak i podniebienie. Kruche ciasto z kwaśnym dżemem i lekką, słodką pianką zachwyca przy każdym kolejnym kęsie. Ciasto to sprawdzi się zawsze i wszędzie, o każdej porze roku. Szczególnie polecane jest jako dodatek do herbaty czy słodkość dla niespodziewanych gości, bo przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie, a połączenie kwaskowatego smaku powideł ze słodką pianką uwielbia praktycznie każdy.

Idealne połączenie kilku składników

Pleśniak to ciasto, które robi się bardzo szybko, by potem w mgnieniu oka mogło zniknąć z talerza. Kolorowe warstwy o zróżnicowanej strukturze zachęcają do jedzenia – kruche ciasto oddzielone od delikatnej pianki warstwą ciemnego dżemu sprawia, że całość prezentuje się bardzo apetycznie. Przepis można nieco modyfikować, eksperymentując z dżemem i dodając taki, jaki lubi się najbardziej. Kwaśne powidła zazwyczaj jednak sprawdzą się najlepiej, bo świetnie przełamują smak słodkiej bezy zwanej niebiańską pierzynką.

Składniki:

  • 450 g mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 200 gram masła ekstra
  • łyżka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 220 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 200 g cukru
  • sól

Jak przygotować pleśniak?

  1. Zimne masło posiekaj z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier waniliowy, łyżkę cukru (najlepiej drobno mielony), następnie dodaj śmietanę oraz 5 żółtek. Dobrze zagnieć ciasto.
  2. Ciasto podziel na trzy części, jedną z nich zagnieć z kakao. Uformuj trzy kule następnie zawiń w folię spożywczą (każde osobno) i włóż dwie (ciemną i jasną) do zamrażalnika na około godzinę, a trzecią do lodówki na 40 minut.
  3. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 175°C
    Blachę o wymiarach 11 cm x 30 cm, wysmaruj masłem i obsyp otrębami pszennymi, lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie jasną część ciasta, tą z lodówki, rozwałkuj i ułóż na dno formy.
  4. Na jasne ciasto rozprowadź równomiernie dżem z czarnej porzeczki – lub taki jaki lubisz, ważne, aby był gęsty.
  5. Kolejna warstwa to czekoladowe ciasto. Na grubych oczkach zetrzyj ciemne ciasto, wyrównaj warstwę, następnie ubij pianę z pięciu białek. Pod koniec ubijania dodaj szklankę cukru, po czym rozprowadź równomiernie pianę po ciemnej warstwie ciasta. (piana z białek powinna być ubita na sztywno. Najlepiej ubijać ją ręcznie, aby dobrze się napowietrzyła)
  6. Na sam koniec zetrzyj jasne ciasto na grubych oczkach i rozłóż na wierzchu.
  7. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 — 40 minut (do suchego patyka). Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu. Smacznego!

Zobacz również: Przepis na szarlotkę

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (41 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x