
Pleśniak jest wypiekiem, który syci zarówno oczy, jak i podniebienie. Kruche ciasto z kwaśnym dżemem i lekką, słodką pianką zachwyca przy każdym kolejnym kęsie. Ciasto pleśniak sprawdzi się zawsze i wszędzie, o każdej porze roku. Szczególnie polecane jest jako dodatek do herbaty czy słodkość dla niespodziewanych gości, bo przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie, a połączenie kwaskowatego smaku powideł ze słodką pianką uwielbia praktycznie każdy.
Sprawdzony przepis na pleśniaka
Pleśniak to ciasto, które robi się bardzo szybko, by potem w mgnieniu oka mogło zniknąć z talerza. Kolorowe warstwy o zróżnicowanej strukturze zachęcają do jedzenia – kruche ciasto oddzielone od delikatnej pianki warstwą ciemnego dżemu sprawia, że całość prezentuje się bardzo apetycznie. Przepis można nieco modyfikować, eksperymentując z dżemem i dodając taki, jaki lubi się najbardziej. Kwaśne powidła zazwyczaj jednak sprawdzą się najlepiej, bo świetnie przełamują smak słodkiej bezy zwanej niebiańską pierzynką.
Składniki:
- 450 g mąki tortowej
- 5 jajek
- 200 gram masła ekstra
- łyżka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cukru waniliowego
- 220 g dżemu z czarnej porzeczki
- 200 g cukru
- sól
Przepis na ciasto pleśniak
- Zimne masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier waniliowy, łyżkę cukru (najlepiej drobno mielony), następnie dodajemy śmietanę oraz 5 żółtek. Dobrze zagniatamy ciasto, aby połączyć wszystkie składniki.
- Ciasto dzielimy na trzy części, jedną z nich zagniatamy z kakao. Następnie formujemy trzy kule i zawijamy każdą osobno w folię spożywczą. Dwie z nich, ciemna i jasna wkładamy do zamrażalnika na około godzinę, a trzecią do lodówki na 40 minut.
- ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 175°C
Blachę o wymiarach 11 cm x 30 cm, smarujemy masłem i obsypujemy otrębami pszennymi, lub wykładamy papierem do pieczenia. Następnie jasną część ciasta, tą z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na dno formy. - Na jasne ciasto rozprowadzamy równomiernie dżem z czarnej porzeczki (lub taki jaki lubisz, ważne, aby był gęsty).
- Kolejną warstwą jest czekoladowe ciasto. Na grubych oczkach na tarce trzemy ciemne ciasto, wyrównujemy warstwę.
- Następnie ubijamy pianę z pięciu białek i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Powstałą masę rozprowadzamy równomiernie po ciemnej warstwie ciasta. (piana z białek powinna być ubita na sztywno. Najlepiej ubijać ją ręcznie, aby dobrze się napowietrzyła)
- Następnie na sam koniec trzemy na tarce na grubych oczkach jasne ciasto i rozkładamy je równomiernie na wierzchu.
- Ciasto pleśniak wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175°C i pieczemy przez 35 — 40 minut (pieczemy do suchego patyka). Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Smacznego!
Zobacz również: Przepis na szarlotkę
Komentarze