Piernik wigilijny z orzechami

Przepis na Piernik wigilijny z orzechami | 12 potraw wigilijnych
Przepis na Piernik wigilijny z orzechami | 12 potraw wigilijnych

Jeśli miałbym wymienić niezbędne desery świąt Bożego Narodzenia, to bez wątpienia na pierwszym miejscu byłby to piernik wigilijny. Taki z dodatkiem domowej przyprawy korzennej, ciemną polewą, posypany orzechami, albo dodatkowo przełożony powidłami śliwkowymi. Pyszny i wilgotny — taki moim zdaniem powinien być doskonały piernik wigilijny. Ten z mojego przepisu właśnie taki jest. Doskonały! Sprawdza się zawsze i zawsze wychodzi 😉 W moim domu nie sposób go pominąć w przygotowaniach przedświątecznych.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
  • 250 g cukru (około 1 szklanka
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 2 jajka

Składniki na polewę i dodatki

Przepis na piernik wigilijny z orzechami

  1. W większym garnku na małym ogniu roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier, miód, powiadała śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Całość dokładnie mieszamy, następnie zdejmujemy z kuchenki.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175℃ z grzaniem góra — dół. Formę keksową o wymiarach około 12 cm na 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy otrębami, mąką razową lub zwykłą mąką.
  3. Następnie do masy dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Całość dokładnie i energicznie mieszamy, następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Masę mieszamy do momentu, aż nie będzie w niej grudek mąki.
  4. Przygotowaną masę na piernik wigilijny wlewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut do suchego patyka. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawimy do całkowitego przestygnięcia.
  5. Piernik polewamy polewą przygotowaną ze śmietanki, kawy zbożowej i gorzkiej czekolady. Śmietankę zagotowujemy i zestawiamy z kuchenki, następnie dodajemy kawę zbożową, mieszamy i dodajemy połamaną lub posiekaną czekoladę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  6. Piernik wigilijny polewamy dopiero po częściowym przestygnięciu polewy, kiedy zrobi się nieco gęsta. Smacznego!

Wskazówka: Upieczony piernik możemy przełożyć powidłami. Możemy to zrobić dopiero po całkowitym przestygnięciu i przed polaniem polewą. W tym celu piernik wigilijny należy przekroić wzdłuż na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Powidła powinny być dość gęste, jeśli takie nie są, to można je zagęścić poprzez podgotowanie ich chwilę w rondelku z łyżką wody.

Piernik wigilijny można przechowywać przez kilka dni w pojemniku na ciasto z pokrywą, wówczas zachowa swoją naturalną wilgotną strukturę i pełną świeżość.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (9 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x