Piernik wigilijny z orzechami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Jeśli miałbym wymienić niezbędne desery świąt Bożego Narodzenia, to bez wątpienia na pierwszym miejscu byłby to piernik wigilijny. Taki z dodatkiem domowej przyprawy korzennej, ciemną polewą, posypany orzechami, albo dodatkowo przełożony powidłami śliwkowymi. Pyszny i wilgotny — taki moim zdaniem powinien być doskonały piernik wigilijny. Ten z mojego przepisu właśnie taki jest. Doskonały! Sprawdza się zawsze i zawsze wychodzi 😉 W moim domu nie sposób go pominąć w przygotowaniach przedświątecznych.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis piernik wigilijny z orzechami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 300 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
  • 250 g cukru (około 1 szklanka
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 2 jajka

Składniki na polewę i dodatki

  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Mieszanka orzechów
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na piernik wigilijny z orzechami

  1. W większym garnku na małym ogniu roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier, miód, powiadała śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Całość dokładnie mieszamy, następnie zdejmujemy z kuchenki.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175℃ z grzaniem góra — dół. Formę keksową o wymiarach około 12 cm na 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy otrębami, mąką razową lub zwykłą mąką.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie do masy dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Całość dokładnie i energicznie mieszamy, następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Masę mieszamy do momentu, aż nie będzie w niej grudek mąki.
  5. Przygotowaną masę na piernik wigilijny wlewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut do suchego patyka. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawimy do całkowitego przestygnięcia.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Piernik polewamy polewą przygotowaną ze śmietanki, kawy zbożowej i gorzkiej czekolady. Śmietankę zagotowujemy i zestawiamy z kuchenki, następnie dodajemy kawę zbożową, mieszamy i dodajemy połamaną lub posiekaną czekoladę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  8. Piernik wigilijny polewamy dopiero po częściowym przestygnięciu polewy, kiedy zrobi się nieco gęsta. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Wskazówka: Upieczony piernik możemy przełożyć powidłami. Możemy to zrobić dopiero po całkowitym przestygnięciu i przed polaniem polewą. W tym celu piernik wigilijny należy przekroić wzdłuż na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Powidła powinny być dość gęste, jeśli takie nie są, to można je zagęścić poprzez podgotowanie ich chwilę w rondelku z łyżką wody.

Reklamy Ads By Google

Piernik wigilijny można przechowywać przez kilka dni w pojemniku na ciasto z pokrywą, wówczas zachowa swoją naturalną wilgotną strukturę i pełną świeżość.

Zobacz również: Makowiec tradycyjny

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)