Pierniczki świąteczne

Przepis na najlepsze Pierniczki Świąteczne
Przepis na najlepsze Pierniczki Świąteczne

Pierniczki świąteczne bez dwóch zdań to najlepsze ciasteczka jakie tylko można upiec na Święta. Zdecydowanie nie może ich zabraknąć na stole wigilijnym. Z drugiej strony przygotowywanie pierniczków to nie tylko smaczna przekąska, ale świetna zabawa dla dzieci. Wspólne szykowanie pierniczków świątecznych jest nie tylko przyjemne, ale i zbliża do siebie wszystkich domowników.

Przepis na moje pierniczki świąteczne to przepyszna kompozycja przypraw korzennych. Ponadto moje pierniczki świąteczne możesz upiec już dwa tygodnie przed Świętami i z pewnością zachowają swoją świeżość i bardzo wyrazisty smak.

Składanki:

  • około 700 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 150 g masła
  • 250 g miodu
  • 100 g cukru
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej
  • łyżeczka sody

Przepis na pierniczki świąteczne

  1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier miód i przyprawy. Całość podgrzewamy do roztopienia i połączenia wszystkich składników. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy przestygniętą masę, następnie wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i całość dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno wyjść dość gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne.
  3. Następnie z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 — 5 mm, stolnicę i wałek podsypując mąką. Z przygotowanego ciasta wycinamy foremkami pierniczki świąteczne i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.
  5. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy przez około 12 minut na grzaniu góra — dół. Następnie po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia najlepiej na kratkę.

Gotowe pierniczki świąteczne możemy dowolnie udekorować lukrem lub innymi ozdobami. Pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu przez około 3 tygodnie.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Dorcia
Dorcia
20 dni temu

Robiłam pierniczki z tego przepisu. Niezbyt często coś komentuję, ale te wyszły tak przepyszne, że postanowiłam dodać komentarz. Pierniczki są świeże nawet po kilku dniach leżenia w pojemniku co jestem bardzo zaskoczona, piekłam je w sobotę i we wtorek są nadal bardzo smaczne. Dodała bym może trochę więcej cukru… ale to już kto co lubi. Pierniczków wyszło mi aż 127 sztuk! I bardzo szybko znikają 🙂 Bo zostało zaledwie tylko tyle…

1636446497766.jpg
1
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x