Napoleonka

Reklamy Ads By Google

Napoleonka, dla niektórych kremówka. O nazwę tego ciastka sprzeczali się już niejedni, ale nie nazwa jest przecież tu najważniejsza. Najważniejszy jest jej niesamowity smak. Delikatne ciasto francuskie, rozwarstwiające się podczas pieczenia. Przepyszna masa budyniowa, zamknięta pomiędzy kruchymi warstwami ciasta. Całość posypana z góry cukrem pudrem. Razem to wszystko daje niezapomniane doznania smakowe, nieważne czy jest to Napoleonka, a w Małopolsce Kremówka 😉

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis napoleonka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Ciasto:

Masa budyniowa:

Reklamy Ads By Google

  • szklanka mąki pszennej
  • litr mleka
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g masła ekstra
  • cukier puder (do posypania)
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Napoleonka – sposób przygotowania.

  1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko, żółtko i mieszamy. Zagniatamy ciasto, łącząc wszystkie składniki.
  2. Kiedy wszystkie składniki zostaną połączone w jednolitą masę, dodajemy śmietaną. Ponownie wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i chowamy na godzinę do lodówki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Obie części ciasta rozwałkowujemy cienko i pieczemy w blachach o wymiarach około 24 x 36 cm przez ok. 20 — 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5. Masa:
    Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i roztopione masło. Łączymy wszystkie składniki, następnie wlewamy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się składników i otrzymania gładkiej masy. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Letnią masę budyniową wylewamy na pierwszą część ciasta. Następnie przykrywamy drugim ciastem. Gotową napoleonkę odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
  8. Następnie po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli zrobimy to wcześniej, przed włożeniem do lodówki, cukier puder się rozpuści, tworząc warstwę roztopionego cukru na wierzchu. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Napoleonka najlepiej smakuję dobrze schłodzona, również masa wtedy nabiera odpowiedniej sprężystości i nie będzie rozjeżdżać się na boki 🙂

Zobacz również: Wuzetka

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)