Napoleonka, kremówka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Napoleonka, dla niektórych kremówka. O nazwę tego ciastka sprzeczali się już niejedni, ale nie nazwa jest przecież tu najważniejsza. Najważniejszy jest jej niesamowity smak. Delikatne ciasto francuskie, rozwarstwiające się podczas pieczenia. Przepyszna masa budyniowa, zamknięta pomiędzy kruchymi warstwami ciasta. Całość posypana z góry cukrem pudrem. Razem to wszystko daje niezapomniane doznania smakowe, nieważne czy jest to Napoleonka, a w Małopolsce Kremówka 😉

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis napoleonka, kremówka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Ciasto:

Masa budyniowa:

Reklamy Ads By Google

  • szklanka mąki pszennej
  • litr mleka
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g masła ekstra
  • cukier puder (do posypania)
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Napoleonka – sposób przygotowania.

  1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko, żółtko i mieszamy. Zagniatamy ciasto, łącząc wszystkie składniki.
  2. Kiedy wszystkie składniki zostaną połączone w jednolitą masę, dodajemy śmietaną. Ponownie wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i chowamy na godzinę do lodówki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Obie części ciasta rozwałkowujemy cienko i pieczemy w blachach o wymiarach około 24 x 36 cm przez ok. 20 — 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5. Masa:
    Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i roztopione masło. Łączymy wszystkie składniki, następnie wlewamy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się składników i otrzymania gładkiej masy. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Letnią masę budyniową wylewamy na pierwszą część ciasta. Następnie przykrywamy drugim ciastem.
  8. Reklamy Ads By Google

Nasza Napoleonka jest już prawie gotowa, jeszcze tylko odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny. Dopiero po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli zrobimy to wcześniej, przed włożeniem do lodówki, cukier puder się rozpuści, tworząc warstwę roztopionego cukru na wierzchu. Smacznego!

Napoleonka najlepiej smakuję schłodzona, również masa wtedy nabiera odpowiedniej sprężystości i nie będzie rozjeżdżać się na boki 🙂

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Wuzetka

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments