Ulubiony przepis na najlepsze naleśniki, kto próbował ten wie, że nie mają sobie równych. Są delikatne i puszyste, a dzięki doskonałej recepturze smakują wyśmienicie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- jajko
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- łyżka masła ekstra
- odrobina soli i pieprzu
Jak przygotować domowe naleśniki?
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka, sól, cukier i pieprz. Całość miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję, dodajemy roztopione masło i ponownie chwilę miksujemy.
- Ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy na dość szybkim ogniu (dobrze by było jeśli mamy taką patelnię z cienkim dnem). Przewracamy na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. (Jeśli istnieje taka potrzeba, podczas smażenia możemy dodawać odrobinę oleju)
Naleśniki możemy podawać z serem białym, lub konfiturami z owoców. Ja uwielbiam z rodzynkami 🙂 Smacznego!
Dodaj komentarz