
Poznaj mój ulubiony przepis na najlepsze naleśniki, kto próbował ten wie, że nie mają sobie równych. Naleśniki z mojego przepisu są delikatne i puszyste, dzięki dopracowanej recepturze smakują wyśmienicie. Do skomponowania przepisu użyłem tylko niezbędnych składników, abym mógł przygotować naleśniki zawsze kiedy, tylko najdzie moich domowników ochota. Mąka, mleko i odrobina masła oraz jajko w mojej kuchni znajdzie się zawsze, więc zawsze jestem gotowy do przygotowania pysznej porcji tego deseru.
Naleśniki z mojego przepisu zawsze wychodzą puszyste i sprężyste, a dzięki odpowiedniej proporcji składników nigdy nie przywierają podczas smażenia.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- jajko
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka masła ekstra
- odrobina soli i pieprzu
Jaki jest mój przepis na naleśniki?
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka, sól, cukier i pieprz. Całość miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję, dodajemy roztopione masło i ponownie chwilę miksujemy.
- Ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy na dość szybkim ogniu (dobrze by było jeśli mamy taką patelnię z cienkim dnem). Przewracamy na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. (Jeśli istnieje taka potrzeba, podczas smażenia możemy dodawać odrobinę oleju)
Naleśniki możemy podawać z serem białym lub konfiturami z owoców. Ja uwielbiam tradycyjne z serem białym i rodzynkami 🙂 Smacznego!
Jak przygotować nadzienie do naleśników?
Ser biały rozdrabniamy widelcem i dodajemy 2 — 3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru i całość dokładnie mieszamy. W taki sposób powstaje najprostsze nadzienie do naleśników. Ja dodatkowo dorzucam łyżkę rodzynek do środka i dokładnie mieszam. Następnie każdego naleśnika smaruję nadzieniem po same brzegi i zawijam w rulonik. Takie naleśniki możesz podawać z bitą śmietaną, konfiturami lub różnymi kombinacjami owocowych sosów.
Zobacz również: Klasyczne pierogi z białym serem