Ciasto murzynek

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ciasto murzynek to doskonały deser, który na pewno wywoła nieskrępowany uśmiech na twarzach wszystkich domowników lub gości. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek dla małych i dużych. Co więcej, to pyszne czekoladowe ciasto pod żadnym pozorem nie wolno podawać z innymi deserami, ponieważ z pewnością skradnie całe show 😉 Przez co inne ciasta i desery zostaną nietknięte.

Wilgotne ciasto z dżemem

Ciasto murzynek świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole pośród makowców, bab piaskowych, jajek czy pierogów z kapustą i grzybami. Dzięki dobrze dopracowanej recepturze, ciasto wychodzi aksamitnie czekoladowe, wilgotne i puszyste, co czyni je najprostszym deserem. Tym akcentem, zapraszam Cię po prosty przepis na ciasto murzynka błyskawicznego z konfiturą z wiśni. Ciasto murzynek błyskawiczny to wyborny deser dla całej rodziny!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto murzynek, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 500 ml maślanki
  • 250 ml cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 16 gram cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki konfitury z wiśniami
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Ciasto murzynek — przepis

  1. W pierwszej kolejności do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, cukier waniliowy, następnie wszystko dokładnie mieszamy łącząc składniki.
  2. Następnie dodajemy maślankę i zaczynamy miksować, dodajemy w kilku partiach olej oraz kakao cały czas miksując. Ciasto miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Następnie dodajemy 3 łyżki konfitury z wiśni i dokładnie wszystko jeszcze raz miksujemy.
  4. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 30 x 20 cm, którą należy wcześniej natłuścić masłem.
  5. Ciasto wstawajmy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C na grzaniu góra – dół. Smacznego!

Ciasto murzynek — jak podawać?

Gotowe ciasto murzynek możemy polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem, wszystko według uznania. Jednak najlepiej smakuje polany ciemną czekoladą, no i oczywiście podawany z filiżanką gorącej herbatą. Tak, więc podczas gdy murzynek stygnie, możemy wykonać polewę z gorzkiej czekolady.

Reklamy Ads By Google

Polewa na ciasto murzynek

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki mleka

Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie czekamy aż czekolada trochę przestygnie (ważne, żeby nie stężała!) i polewamy ciasto murzynek po wierzchu. Smacznego!

Zobacz również: Babka kokosowa

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)