Murzynek błyskawiczny to doskonały deser, który na pewno wywoła nieskrępowany uśmiech na twarzach wszystkich domowników. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek dla dzieci lub gości. Murzynka nie powinno się podawać z innymi ciastami, ponieważ z pewnością skradnie całe show 😉 Świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole pośród makowców czy pierogów z kapustą i grzybami. Zapraszam Cię po prosty przepis na murzynka błyskawicznego z konfiturą z wiśni. Murzynek błyskawiczny to wyborny deser dla całej rodziny!
Składniki:
- 500 ml maślanki
- 250 ml cukru
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki sody
- 16 gram cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki konfitury z wiśniami
Przepis na murzynka błyskawicznego:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, cukier waniliowy, następnie wszystko dokładnie mieszamy łącząc składniki.
- Wlewamy maślankę i zaczynamy miksować, dodajemy powoli olej, kakao i miksujemy na jednolitą konsystencję.
- Dodajemy 3 łyżki konfitury z wiśni, następnie dokładnie wszystko miksujemy.
- Ciasto wlewamy do formy (30x20cm) wcześniej natłuszczonej masłem.
- Murzynka pieczemy około 40 minut w 180°C na grzaniu góra – dół.
Murzynek błyskawiczny – jak podawać?
Gotowego murzynka możesz polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem, wszystko według uznania. Jednak najlepiej smakuje polany ciemną czekoladą z filiżanką gorącej herbatą z cytryną i miodem oczywiście. Podczas gdy murzynek stygnie, możemy wykonać polewę z gorzkiej czekolady.
Szybki przepis na ciemną polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka
Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie czekamy aż czekolada trochę przestygnie i polewamy murzynka po wierzchu. Smacznego!
Dodaj komentarz