
Na skróty
Muffinki czekoladowe to słodka przekąska nie tylko dla dzieci na podwieczorek. Posmakują zarówno małym jak i dużym łasuchom. Bez wątpienia prosty przepis na babeczki sprawia, że bez najmniejszego problemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Domowe, naturalne składniki, jak mleko, jaja, gorzka czekolada oraz mąka pszenna sprawiają, że muffinki czekoladowe sprawdzą się doskonale jako coś słodkiego, ale równocześnie zdrowego.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis muffinki czekoladowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 320 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 125 ml oleju
- 130 g cukru
- 250 ml mleka owsianego
- 2 płaskie łyżki kakao
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis na muffinki czekoladowe
- Do średniej miski przesiewamy dwie szklanki mąki pszennej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwie płaskie łyżki kakao.
- Czekoladę kroimy na małe kosteczki, ja dodałem czekoladę gorzką 80%.
- Ubijamy jajka mikserem w dużej misce razem z cukrem. W tym etapie chodzi jedynie o dokładne wymieszanie jajek z cukrem i nie ma potrzeby ubijania piany na sztywno.
- Do miski wlewamy olej oraz szklankę mleka, następnie całość mieszamy na jednolitą masę.
- Łączymy wszystkie składniki, płynne z suchymi. Następnie ciasto miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto nakładamy łyżką do foremek papierowych lub sylikonowych. Zostawiamy przynajmniej 1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki, ponieważ babeczki jeszcze urosną.
- Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175°C i pieczemy około 20 minut. Muffinki czekoladowe w papierowych foremkach upieką się szybciej od tych w sylikonowych. Różnica może wynosić około 5 minut.
Po upieczeniu nie wyjmujemy babeczek od razu z piekarnika, muszą zaczekać około 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Muffinki czekoladowe po przestygnięciu można udekorować polewą czekoladową z kawałkami gorzkiej czekolady lub kolorowymi groszkami. Niezależnie od dekoracji i tak wyjdą bardzo smaczne!
Szybki przepis na ciemną polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka owsianego
Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie czekamy aż czekolada trochę przestygnie i polewamy babeczki po wierzchu. Smacznego!
Komentarze