Muffinki czekoladowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Muffinki czekoladowe to słodka przekąska nie tylko dla dzieci na podwieczorek. Posmakują zarówno małym jak i dużym łasuchom. Bez wątpienia prosty przepis na babeczki sprawia, że bez najmniejszego problemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Domowe, naturalne składniki, jak mleko, jaja, gorzka czekolada oraz mąka pszenna sprawiają, że muffinki czekoladowe sprawdzą się doskonale jako coś słodkiego, ale równocześnie zdrowego.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis muffinki czekoladowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 320 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 130 g cukru
  • 250 ml mleka owsianego
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na muffinki czekoladowe

  1. Do średniej miski przesiewamy dwie szklanki mąki pszennej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwie płaskie łyżki kakao.
  2. Czekoladę kroimy na małe kosteczki, ja dodałem czekoladę gorzką 80%.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ubijamy jajka mikserem w dużej misce razem z cukrem. W tym etapie chodzi jedynie o dokładne wymieszanie jajek z cukrem i nie ma potrzeby ubijania piany na sztywno.
  5. Do miski wlewamy olej oraz szklankę mleka, następnie całość mieszamy na jednolitą masę.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Łączymy wszystkie składniki, płynne z suchymi. Następnie ciasto miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  8. Ciasto nakładamy łyżką do foremek papierowych lub sylikonowych. Zostawiamy przynajmniej 1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki, ponieważ babeczki jeszcze urosną.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175°C i pieczemy około 20 minut. Muffinki czekoladowe w papierowych foremkach upieką się szybciej od tych w sylikonowych. Różnica może wynosić około 5 minut.

Po upieczeniu nie wyjmujemy babeczek od razu z piekarnika, muszą zaczekać około 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Muffinki czekoladowe po przestygnięciu można udekorować polewą czekoladową z kawałkami gorzkiej czekolady lub kolorowymi groszkami. Niezależnie od dekoracji i tak wyjdą bardzo smaczne!

Reklamy Ads By Google

Szybki przepis na ciemną polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • Reklamy Ads By Google
  • 4 łyżki mleka owsianego
  • Reklamy Ads By Google

Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie czekamy aż czekolada trochę przestygnie i polewamy babeczki po wierzchu. Smacznego!

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 417
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)