Na skróty
Makowiec zawijany posypany cukrem pudrem, niezwykle smaczny i długo zachowujący świeżość. Doskonały na stół Wielkanocny, ale nie tylko! W inne dni sprawdzi się wyśmienicie jako słodka przekąska na podwieczorek.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makowiec zawijany, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki na ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- szklanka cukru
- serek waniliowy
- 5 jajek
- 80 g drożdży
- cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- sól
- pół margaryny
- cukier puder do posypania
Składniki na masę makową
- 1 kg maku
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 jajka
- 200 g rodzynek
- 1/2 szklanki mielonych herbatników
- 2 litry mleka
- 200 g masła ekstra
- sok z połówki cytryny
Przepis na makowiec zawijany
- Wsypujemy mak do zagotowanego mleka i gotujemy około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę. Wlewamy mak na sito i ostudzamy.
- Rodzynki moczymy przez 10 minut w gorącej wodzie, następnie odlewamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
- Mielimy mak, dodajemy cukier, mieszamy i ponownie mielimy. Dodajemy miód, żółtka, rodzynki, herbatniki, sok z cytryny, roztopione gorące masło, i dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy z makiem.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, robimy dołek w mące. Drożdże łączymy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do mąki. Dodajemy pozostały cukier, serek, 4 całe jaja, jedno żółtko (białko z jednego jajka pozostawiamy do smarowania ciasta), cukier waniliowy, aromat oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę.
- Zagniatamy ciasto. Wkładamy do głębokiego naczynia z zimną wodą, czekamy aż wypłynie, wyjmujemy i jeszcze raz zagniatamy.
- Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą cienko rozwałkowujemy, smarujemy białkiem, następnie na całość nakładamy masę makową, zwijamy w rulon, zlepiamy brzegi i owijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do wąskich blaszek i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.
Po upieczeniu wyjmujemy makowiec zwijany, rozwijamy i wystudzony posypujemy cukrem pudrem.