Makowiec zawijany

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Makowiec zawijany posypany cukrem pudrem, niezwykle smaczny i długo zachowujący świeżość. Doskonały na stół Wielkanocny, ale nie tylko! W inne dni sprawdzi się wyśmienicie jako słodka przekąska na podwieczorek.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makowiec zawijany, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • serek waniliowy
  • 5 jajek
  • 80 g drożdży
  • cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • sól
  • pół margaryny
  • cukier puder do posypania

Składniki na masę makową

  • 1 kg maku
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 200 g rodzynek
  • 1/2 szklanki mielonych herbatników
  • 2 litry mleka
  • 200 g masła ekstra
  • sok z połówki cytryny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na makowiec zawijany

  1. Wsypujemy mak do zagotowanego mleka i gotujemy około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę. Wlewamy mak na sito i ostudzamy.
  2. Rodzynki moczymy przez 10 minut w gorącej wodzie, następnie odlewamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Mielimy mak, dodajemy cukier, mieszamy i ponownie mielimy. Dodajemy miód, żółtka, rodzynki, herbatniki, sok z cytryny, roztopione gorące masło, i dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy z makiem.
  5. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, robimy dołek w mące. Drożdże łączymy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do mąki. Dodajemy pozostały cukier, serek, 4 całe jaja, jedno żółtko (białko z jednego jajka pozostawiamy do smarowania ciasta), cukier waniliowy, aromat oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do głębokiego naczynia z zimną wodą, czekamy aż wypłynie, wyjmujemy i jeszcze raz zagniatamy.
  8. Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą cienko rozwałkowujemy, smarujemy białkiem, następnie na całość nakładamy masę makową, zwijamy w rulon, zlepiamy brzegi i owijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do wąskich blaszek i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.
  9. Reklamy Ads By Google

Po upieczeniu wyjmujemy makowiec zwijany, rozwijamy i wystudzony posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments