Makowiec zawijany

Makowiec zawijany
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany posypany cukrem pudrem, niezwykle smaczny i długo zachowujący świeżość. Doskonały na stół Wielkanocny, ale nie tylko! W inne dni sprawdzi się wyśmienicie jako słodka przekąska na podwieczorek.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • serek waniliowy
  • 5 jajek
  • 80 gram drożdży
  • cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • sól
  • pół margaryny
  • cukier puder do posypania

Składniki na masę makową:

  • 1 kg maku
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 200 gram rodzynek
  • ½ szklanki mielonych herbatników
  • 2 litry mleka
  • 200 gram masła ekstra
  • sok z połówki cytryny

Jak przygotować makowiec zawijany?

  1. Wsypujemy mak do zagotowanego mleka i gotujemy około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę. Wlewamy mak na sito i ostudzamy.
  2. Rodzynki moczymy przez 10 minut w gorącej wodzie, następnie odlewamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Mielimy mak, dodajemy cukier, mieszamy i ponownie mielimy. Dodajemy miód, żółtka, rodzynki, herbatniki, sok z cytryny, roztopione gorące masło, i dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy z makiem.
  4. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, robimy dołek w mące. Drożdże łączymy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do mąki. Dodajemy pozostały cukier, serek, 4 całe jaja, jedno żółtko (białko z jednego jajka pozostawiamy do smarowania ciasta), cukier waniliowy, aromat oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę.
  5. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do głębokiego naczynia z zimną wodą, czekamy aż wypłynie, wyjmujemy i jeszcze raz zagniatamy.
  6. Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą cienko rozwałkowujemy, smarujemy białkiem, następnie na całość nakładamy masę makową, zwijamy w rulon, zlepiamy brzegi i owijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do wąskich blaszek i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

Po upieczeniu wyjmujemy makowiec zwijany, rozwijamy i wystudzony posypujemy cukrem pudrem.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 3 Średnia: 4.7]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

44 − 43 =