Makowiec zawijany

Makowiec zawijany
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany posypany cukrem pudrem, niezwykle smaczny i długo zachowujący świeżość. Doskonały na stół Wielkanocny, ale nie tylko! W inne dni sprawdzi się wyśmienicie jako słodka przekąska na podwieczorek.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • serek waniliowy
  • 5 jajek
  • 80 g drożdży
  • cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • sól
  • pół margaryny
  • cukier puder do posypania

Składniki na masę makową:

  • 1 kg maku
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 200 g rodzynek
  • 1/2 szklanki mielonych herbatników
  • 2 litry mleka
  • 200 g masła ekstra
  • sok z połówki cytryny

Przepis na makowiec zawijany

  1. Wsypujemy mak do zagotowanego mleka i gotujemy około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę. Wlewamy mak na sito i ostudzamy.
  2. Rodzynki moczymy przez 10 minut w gorącej wodzie, następnie odlewamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Mielimy mak, dodajemy cukier, mieszamy i ponownie mielimy. Dodajemy miód, żółtka, rodzynki, herbatniki, sok z cytryny, roztopione gorące masło, i dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy z makiem.
  4. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, robimy dołek w mące. Drożdże łączymy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do mąki. Dodajemy pozostały cukier, serek, 4 całe jaja, jedno żółtko (białko z jednego jajka pozostawiamy do smarowania ciasta), cukier waniliowy, aromat oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę.
  5. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do głębokiego naczynia z zimną wodą, czekamy aż wypłynie, wyjmujemy i jeszcze raz zagniatamy.
  6. Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą cienko rozwałkowujemy, smarujemy białkiem, następnie na całość nakładamy masę makową, zwijamy w rulon, zlepiamy brzegi i owijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do wąskich blaszek i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

Po upieczeniu wyjmujemy makowiec zwijany, rozwijamy i wystudzony posypujemy cukrem pudrem.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (13 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?