Makowiec tradycyjny zwany też makowcem wigilijnym to wyjątkowy deser, który zgodnie z tradycją gości na naszych polskich stołach wigilijnych. Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas. W szczególności poświęcamy go naszym bliskim. Spędzamy razem niezapomniane chwile, śpiewając Kolendy, słuchając opowieści starszych czy zajadając się smakołykami ze stołów. Niewątpliwie makowiec tradycyjny świetnie wpisuję się w charakter rodzinnych świąt.
Na skróty
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makowiec tradycyjny, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki na makowiec
Składniki na ciasto drożdżowe
- 50 g świeżych drożdży
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 80 g drobnego cukru
- 190 ml mleka
- 110 g masła
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na masę makową
- 250 g maku
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 25 g smażonej skórki pomarańczowej
- 50 g masła
- 1 kieliszek likieru amaretto lub 1 łyżeczka zapachu migdałowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
Przepis na makowiec tradycyjny
Jak zrobić ciasto na makowiec tradycyjny?
- W pierwszej kolejności przygotujemy rozczyn drożdżowy, do wysokiego kubka kruszymy drożdże, następnie mieszamy z połową szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy. Kubek przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym samym czasie żółtka trzemy z drobnym cukrem na puszysty krem. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Następnie mieszamy masę z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
- Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Ciasto na makowiec tradycyjny powinno być elastyczne i dość luźne, wyrobione powinno łatwo odchodzić od ręki. Ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Jak zrobić masę makową?
- W tym czasie kiedy rośnie ciasto, mak przekładamy na sitko i przelewamy go wrzątkiem, następnie dokładnie odsączamy i czekamy aż odparuję. Odsączony mak mielimy dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku, następnie dodajemy drobno posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto.
- Dokładnie rozdzielmy żółtka od białek, następnie żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z masą makową. Biała ubijamy na sztywną pianę, następnie mieszamy z masą makową.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez około 2 minuty. Następnie ciasto na makowiec wigilijny dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy pojedynczo każdą na papierze do pieczenia, po czym przenosimy na blachę.
- Następnie na rozwałkowane ciasto wykładamy 1/3 masy makowej i zwijamy je w ciasną roladę. Ciasto dokładnie sklejamy na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Ciasto powinno być ułożone łączeniem do dołu.
- Tak przygotowane makowce pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180℃ z grzaniem góra — dół.
- Makowce wstawajmy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, do momentu zarumienienia skórki. Następnie wyjmujemy do całkowitego przestygnięcia.
- Każdy z osobna makowiec tradycyjny po ostudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami oraz orzechami. Smacznego!
Jak zrobić lukier na makowiec wigilijny?
Składniki
- 1 szklanka cukru pudru
- lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
- lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny
Lukier na makowiec zawijany
- Cukier puder przesiewamy przez sito do miski. Następnie do cukru dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
- Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny czy śmietany dobieramy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
- Przygotowanym lukrem polewamy przestudzony makowiec tradycyjny.
Zobacz również: Piernik wigilijny z orzechami