Makowiec tradycyjny

Przepis na Makowiec tradycyjny | Makowiec wigilijny | 12 potraw wigilijnych
Przepis na Makowiec tradycyjny | Makowiec wigilijny | 12 potraw wigilijnych

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Makowiec tradycyjny zwany też makowcem wigilijnym to wyjątkowy deser, który zgodnie z tradycją gości na naszych polskich stołach wigilijnych. Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas. W szczególności poświęcamy go naszym bliskim. Spędzamy razem niezapomniane chwile, śpiewając Kolendy, słuchając opowieści starszych czy zajadając się smakołykami ze stołów. Niewątpliwie makowiec tradycyjny świetnie wpisuję się w charakter rodzinnych świąt.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makowiec tradycyjny, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki na makowiec

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 380 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g drobnego cukru
  • 190 ml mleka
  • 110 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na masę makową:

  • 250 g maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 25 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g masła 
  • 1 kieliszek likieru amaretto lub 1 łyżeczka zapachu migdałowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na makowiec tradycyjny

Jak zrobić ciasto na makowiec tradycyjny?

  1. W pierwszej kolejności przygotujemy rozczyn drożdżowy, do wysokiego kubka kruszymy drożdże, następnie mieszamy z połową szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy. Kubek przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W tym samym czasie żółtka trzemy z drobnym cukrem na puszysty krem. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Następnie mieszamy masę z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
  3. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Ciasto na makowiec tradycyjny powinno być elastyczne i dość luźne, wyrobione powinno łatwo odchodzić od ręki. Ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Jak zrobić masę makową?

  1. W tym czasie kiedy rośnie ciasto, mak przekładamy na sitko i przelewamy go wrzątkiem, następnie dokładnie odsączamy i czekamy aż odparuję. Odsączony mak mielimy dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku, następnie dodajemy drobno posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto.
  2. Dokładnie rozdzielmy żółtka od białek, następnie żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z masą makową. Biała ubijamy na sztywną pianę, następnie mieszamy z masą makową.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez około 2 minuty. Następnie ciasto na makowiec wigilijny dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy pojedynczo każdą na papierze do pieczenia, po czym przenosimy na blachę.
  4. Następnie na rozwałkowane ciasto wykładamy 1/3 masy makowej i zwijamy je w ciasną roladę. Ciasto dokładnie sklejamy na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Ciasto powinno być ułożone łączeniem do dołu.
  5. Tak przygotowane makowce pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180℃ z grzaniem góra — dół.
  6. Makowce wstawajmy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, do momentu zarumienienia skórki. Następnie wyjmujemy do całkowitego przestygnięcia.
  7. Każdy z osobna makowiec tradycyjny po ostudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami oraz orzechami. Smacznego!

Jak zrobić lukier na makowiec wigilijny?

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
  • lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny

Przepis na lukier na makowiec zawijany

  1. Cukier puder przesiewamy przez sito do miski. Następnie do cukru dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
  2. Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny czy śmietany dobieramy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
  3. Przygotowanym lukrem polewamy przestudzony makowiec tradycyjny.

Zobacz również: Piernik wigilijny z orzechami

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments