Makaron penne z truskawkami

Makaron penne z truskawkami
Makaron penne z truskawkami

Makaron penne z truskawkami to idealne połączenie owoców sezonowych z niewielką ilością śmietany, podane na makaronie i udekorowane miętką.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru

Makaron penne z truskawkami — jak przygotować?

  1. Gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, następnie 3/4 z nich przeciskamy przez praskę, pozostałą resztę kroimy w ćwiartki i odstawiamy na bok.
  3. Do przeciśniętych truskawek dodajemy śmietanę i doprawiamy cukrem do smaku (tak jak lubisz).
  4. Makaron polewamy musem truskawkowym i dekorujemy pozostałymi truskawkami. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 4 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 1 = 2