Makaron penne z truskawkami

Makaron penne z truskawkami
Makaron penne z truskawkami

Makaron penne z truskawkami to idealne połączenie owoców sezonowych z niewielką ilością śmietany, podane na makaronie i udekorowane miętką.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru

Makaron penne z truskawkami — jak przygotować?

  1. Gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, następnie 3/4 z nich przeciskamy przez praskę, pozostałą resztę kroimy w ćwiartki i odstawiamy na bok.
  3. Do przeciśniętych truskawek dodajemy śmietanę i doprawiamy cukrem do smaku (tak jak lubisz).
  4. Makaron polewamy musem truskawkowym i dekorujemy pozostałymi truskawkami. Smacznego!
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (5 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x