Lody z mango

1.3k 0
Przepis na domowe lody z mango

Nic nie schłodzi lepiej w upalne dni niż lekkie lody z mango, bez dodatku śmietanki, czy jogurtu.

Składniki:

  • 2-3 duże owoce mango
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru

Jak zrobić lody z mango?

  1. Owoce mango myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie przecinamy na pół, miąższ kroimy w kostkę, a skórę i pestki wyrzucamy.
  2. Miąższ z mango miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję.
  3. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  4. Do powstałego syropu dodaj miąższ z mango. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie rondelek odstawiamy do przestudzenia.
  5. Przestudzony mix przelewamy do naczynia lub naczyń, w którym będziemy mrozić lody.
  6. Lody są już prawie gotowe, jednak zanim zamarzną, po włożeniu do zamrażalnika mieszamy co godzinę łyżką sorbet.
  7. Podczas mrożenia sorbet mieszamy trzy razy. Lody z mango są gotowe po około 6 godzinach mrożenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *