Na skróty
Nic nie schłodzi lepiej w upalne dni niż lekkie lody z mango, bez dodatku śmietanki, czy jogurtu.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis lody z mango, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 — 3 duże owoce mango
- sok z 1 cytryny
- pół szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
Jak zrobić lody z mango?
- Owoce mango myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie przecinamy na pół, miąższ kroimy w kostkę, a skórę i pestki wyrzucamy.
- Miąższ z mango miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję.
- Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Do powstałego syropu dodaj miąższ z mango. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie rondelek odstawiamy do przestudzenia.
- Przestudzony mix przelewamy do naczynia lub naczyń, w którym będziemy mrozić lody.
- Lody z mango są już prawie gotowe, jednak zanim zamarzną, po włożeniu do zamrażalnika mieszamy co godzinę łyżką sorbet.
Podczas mrożenia sorbet powinniśmy mieszać przynajmniej trzy razy. Lody z mango będą gotowe po około 6 godzinach od momentu wstawienia do lodówki.