Lody z mango

Przepis na Lody z mango
Przepis na Lody z mango

Nic nie schłodzi lepiej w upalne dni niż lekkie lody z mango, bez dodatku śmietanki, czy jogurtu.

Składniki:

  • 2 — 3 duże owoce mango
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru

Jak zrobić lody z mango?

  1. Owoce mango myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie przecinamy na pół, miąższ kroimy w kostkę, a skórę i pestki wyrzucamy.
  2. Miąższ z mango miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję.
  3. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  4. Do powstałego syropu dodaj miąższ z mango. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie rondelek odstawiamy do przestudzenia.
  5. Przestudzony mix przelewamy do naczynia lub naczyń, w którym będziemy mrozić lody.
  6. Lody z mango są już prawie gotowe, jednak zanim zamarzną, po włożeniu do zamrażalnika mieszamy co godzinę łyżką sorbet.

Podczas mrożenia sorbet powinniśmy mieszać przynajmniej trzy razy. Lody z mango będą gotowe po około 6 godzinach od momentu wstawienia do lodówki.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (5 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?