Lody z mango

Przepis na Lody z mango
Przepis na Lody z mango

Nic nie schłodzi lepiej w upalne dni niż lekkie lody z mango, bez dodatku śmietanki, czy jogurtu.

Składniki:

  • 2 — 3 duże owoce mango
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru

Jak zrobić lody z mango?

  1. Owoce mango myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie przecinamy na pół, miąższ kroimy w kostkę, a skórę i pestki wyrzucamy.
  2. Miąższ z mango miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję.
  3. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  4. Do powstałego syropu dodaj miąższ z mango. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie rondelek odstawiamy do przestudzenia.
  5. Przestudzony mix przelewamy do naczynia lub naczyń, w którym będziemy mrozić lody.
  6. Lody z mango są już prawie gotowe, jednak zanim zamarzną, po włożeniu do zamrażalnika mieszamy co godzinę łyżką sorbet.

Podczas mrożenia sorbet powinniśmy mieszać przynajmniej trzy razy. Lody z mango będą gotowe po około 6 godzinach od momentu wstawienia do lodówki.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 3 Średnia: 4.7]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + 3 =