Domowy kopiec kreta

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Domowy kopiec kreta według niektórych jest jednym z najpyszniejszych ciast na świecie. Nie ma się co dziwić, smakuję wprost rewelacyjnie! Wyjątkowo łatwy przepis pozwala na sprawne wykonanie tego pysznego ciasta, które czasami jest nazywane tortem.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis domowy kopiec kreta, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 120 g masła
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 4 banany
  • sok z połówki cytryny
  • 750 ml śmietanki 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na domowy kopiec kreta

  1. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia). Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Miksujemy jajka wraz z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy mleko, wystudzoną masę czekoladową, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub na małych obrotach miksera jedynie do momentu połączenia się składników.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy około 24 cm i pieczemy przez 35 — 40 minut w 180°C do suchego patyczka.
  5. Następnie upieczone i przestygnięte ciasto wyciągamy z tortownicy. Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości około 3 cm. Następnie ostrożnie wydrążamy ciasto za pomocą łyżki na głębokość 1 cm, zostawiając przy tym 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy ciasta przekładamy do miski i je rozkruszamy za pomocą suchych dłoni.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Banany obieramy, przecinamy na pół wzdłuż, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i układamy równomiernie w wydrążonym cieście.
  8. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudem. Kiedy powstanie sztywna masa, dodajemy startą na tarce czekoladę. Powstały krem mieszamy za pomocą łyżki.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie nakładamy na banany przygotowany krem i formujemy go łyżką w kształt zaokrąglonego kopca.
  11. Wierzch posypujemy równomiernie rozkruszonym wcześniej ciastem czekoladowym.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. Gotowy kopiec kreta wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby wszystkie składniki dobrze się “przeszły”. Smacznego!
  14. Reklamy Ads By Google

Domowy kopiec kreta smakuję najlepiej kiedy jest schłodzony oraz z porcją pysznej lemoniady!

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.75

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 433
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)