Na skróty
Domowy kopiec kreta według niektórych jest jednym z najpyszniejszych ciast na świecie. Nie ma się co dziwić, smakuję wprost rewelacyjnie! Wyjątkowo łatwy przepis pozwala na sprawne wykonanie tego pysznego ciasta, które czasami jest nazywane tortem.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis domowy kopiec kreta, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 4 banany
- sok z połówki cytryny
- 750 ml śmietanki 36%
- 1 śmietan-fix
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przepis na domowy kopiec kreta
- W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia). Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Miksujemy jajka wraz z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy mleko, wystudzoną masę czekoladową, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub na małych obrotach miksera jedynie do momentu połączenia się składników.
- Masę przelewamy do tortownicy o średnicy około 24 cm i pieczemy przez 35 — 40 minut w 180°C do suchego patyczka.
- Następnie upieczone i przestygnięte ciasto wyciągamy z tortownicy. Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości około 3 cm. Następnie ostrożnie wydrążamy ciasto za pomocą łyżki na głębokość 1 cm, zostawiając przy tym 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy ciasta przekładamy do miski i je rozkruszamy za pomocą suchych dłoni.
- Banany obieramy, przecinamy na pół wzdłuż, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i układamy równomiernie w wydrążonym cieście.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudem. Kiedy powstanie sztywna masa, dodajemy startą na tarce czekoladę. Powstały krem mieszamy za pomocą łyżki.
- Następnie nakładamy na banany przygotowany krem i formujemy go łyżką w kształt zaokrąglonego kopca.
- Wierzch posypujemy równomiernie rozkruszonym wcześniej ciastem czekoladowym.
- Gotowy kopiec kreta wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby wszystkie składniki dobrze się “przeszły”. Smacznego!
Domowy kopiec kreta smakuję najlepiej kiedy jest schłodzony oraz z porcją pysznej lemoniady!