
Domowy kopiec kreta według niektórych jest jednym z najpyszniejszych ciast na świecie. Nie ma się co dziwić, smakuję wprost rewelacyjnie! Wyjątkowo łatwy przepis pozwala na sprawne wykonanie tego pysznego ciasta, które czasami jest nazywane tortem.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 4 banany
- sok z połówki cytryny
- 750 ml śmietanki 36%
- 1 śmietan-fix
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przepis na domowy kopiec kreta
- W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia). Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Miksujemy jajka wraz z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy mleko, wystudzoną masę czekoladową, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub na małych obrotach miksera jedynie do momentu połączenia się składników.
- Masę przelewamy do tortownicy o średnicy około 24 cm i pieczemy przez 35 — 40 minut w 180°C do suchego patyczka.
- Następnie upieczone i przestygnięte ciasto wyciągamy z tortownicy. Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości około 3 cm. Następnie ostrożnie wydrążamy ciasto za pomocą łyżki na głębokość 1 cm, zostawiając przy tym 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy ciasta przekładamy do miski i je rozkruszamy za pomocą suchych dłoni.
- Banany obieramy, przecinamy na pół wzdłuż, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i układamy równomiernie w wydrążonym cieście.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudem. Kiedy powstanie sztywna masa, dodajemy startą na tarce czekoladę. Powstały krem mieszamy za pomocą łyżki.
- Następnie nakładamy na banany przygotowany krem i formujemy go łyżką w kształt zaokrąglonego kopca.
- Wierzch posypujemy równomiernie rozkruszonym wcześniej ciastem czekoladowym.
- Gotowy kopiec kreta wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby wszystkie składniki dobrze się “przeszły”. Smacznego!
Domowy kopiec kreta smakuję najlepiej kiedy jest schłodzony oraz z porcją pysznej lemoniady!
Komentarze