Domowe ptasie mleczko

3.6k 0
Domowe ptasie mleczko

Składniki:

  • 200 gram ciastka kruche
  • 2 łyżki masło ekstra
  • 400 gram twaróg tłusty
  • 400 gram mascarpone
  • 1 szt skórka z cytryny
  • 3 łyżki mąka ziemniaczana
  • 1 szklanka cukier
  • 4 szt jajka
  • 2 szt żółtko
  • 700 gram maliny
  • 1 szt cukier waniliowy
  • 1 szt żelatyna fix
  • 530 ml śmietana 30%
  • 5 łyżek cukier puder
  • 50 gram biała czekolada
  • 10 listków świeża miętka

Przygotowanie

  1. Na samym początku zamrażamy 200 gram malin, tak aby się nie posklejały.
  2. Formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie kruszymy dokładnie ciastka, mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na spód formy i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
  3. NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 175°C
    Twaróg mielimy w maszynce, lub rozmiksowujemy mikserem na gładką konsystencję, dodajemy mascarpone, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy jajka i żółtka cały czas miksując. Masę wylewamy na spód, na ugniecione ciastka, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika.
  4. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. (sernik po wyjęciu powinien być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu nabierze odpowiedniej konsystencji)
  5. Pozostałe maliny – 400 gram myjemy i miksujemy blenderem, następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Dodajemy cukier waniliowy.
  6. Zimną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, dodajemy mus malinowy oraz żelatyna-fix, następnie miksujemy całość do połączenia składników. Dodajemy 200 gram malin mrożonych (maliny muszą być dobrze zamarznięte). Następnie przekładamy masę na sernik i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  7. Po zastygnięciu sernika zdejmujemy obręcz i polewamy roztopioną ze śmietanką białą czekoladą, dekorujemy świeżymi malinami oraz miętką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *