Składniki:
- 200 gram ciastka kruche
- 2 łyżki masło ekstra
- 400 gram twaróg tłusty
- 400 gram mascarpone
- 1 szt skórka z cytryny
- 3 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 szklanka cukier
- 4 szt jajka
- 2 szt żółtko
- 700 gram maliny
- 1 szt cukier waniliowy
- 1 szt żelatyna fix
- 530 ml śmietana 30%
- 5 łyżek cukier puder
- 50 gram biała czekolada
- 10 listków świeża miętka
Przygotowanie
- Na samym początku zamrażamy 200 gram malin, tak aby się nie posklejały.
- Formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie kruszymy dokładnie ciastka, mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na spód formy i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
- NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 175°C
Twaróg mielimy w maszynce, lub rozmiksowujemy mikserem na gładką konsystencję, dodajemy mascarpone, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy jajka i żółtka cały czas miksując. Masę wylewamy na spód, na ugniecione ciastka, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. - Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. (sernik po wyjęciu powinien być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu nabierze odpowiedniej konsystencji)
- Pozostałe maliny – 400 gram myjemy i miksujemy blenderem, następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Dodajemy cukier waniliowy.
- Zimną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, dodajemy mus malinowy oraz żelatyna-fix, następnie miksujemy całość do połączenia składników. Dodajemy 200 gram malin mrożonych (maliny muszą być dobrze zamarznięte). Następnie przekładamy masę na sernik i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Po zastygnięciu sernika zdejmujemy obręcz i polewamy roztopioną ze śmietanką białą czekoladą, dekorujemy świeżymi malinami oraz miętką. Smacznego!
Dodaj komentarz