Na skróty
Dobrze przygotowane ma lekką i puszystą konsystencję, do tego jest niesamowicie smaczne i uzależniające, nie sposób go nie lubić 🙂 Domowe ptasie mleczko to jeden z moich ulubionych deserów w upalne dni. Idealnie smakuję z mrożoną herbatą.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis domowe ptasie mleczko, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- galaretka malinowa
- galaretka agrestowa
- 280 gram serka homogenizowanego waniliowego
- 400 ml śmietanki 30%
- śmietan fix
- żelatyna fix
- 64 gram czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przepis na domowe ptasie mleczko
- Galaretkę rozpuszczamy, każdą oddzielnie według zaleceń na opakowaniu, dodatkowo w każdej galaretce rozpuszczamy po 3 łyżki żelatyny fix, pozostawiamy do ostygnięcia. (przed kolejnym punktem galaretki możemy włożyć na 20 – 30 minut do lodówki, aby były bardziej zastygły)
- Następnie do wystudzonych, ale jeszcze nie zastygniętych galaretek, dodajemy po 140 gram serka homogenizowanego (jeden kubeczek małego danio) i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jedną z galaretek wstawiamy do lodówki i pilnujemy momentu kiedy zaczynie zastygać – jest to odpowiedni moment do wlania galaretki w formę. (galaretkę przed wlaniem do formy możesz zmiksować mikserem, aby była bardziej napowietrzona).
- Chwilę później, tę samą czynność powtarzamy z drugą galaretką. Pamiętajmy jednak, aby galaretka wlana chwilę wcześniej była już prawie zastygnięta. Jest to bardzo ważne, gdyż galaretki nie mogą się wymieszać, ale muszą się zespoić, aby nie odpadała po ukrojeniu jedna od drugiej 😉
- Kiedy mamy już zastygnięte obie galaretki, możemy przejść do przygotowania bitej śmietany. Do wysokiej miski wlewamy dwie śmietany 30% i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy śmietan fix i cukier waniliowy. Całość miksujemy do uzyskania pożądanej sztywności śmietany. Nakładamy bitą śmietanę na galaretkę i wyrównujemy łyżką.
- Następnie na najdrobniejszych oczkach trzemy czekoladę i posypujemy równomiernie na bitą śmietanę, tak aby powstała warstwa wiórków zakrywających śmietanę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.
Domowe ptasie mleczko najlepiej kroić nożem nagrzanym w ciepłej wodzie. Smacznego!