Ciasto zebra

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Jeśli szukasz oryginalnego i efektownego przepisu na ciasto, to z pewnością warto wypróbować ciasto zebra! Deser wyróżnia się charakterystycznym wzorem, który przypomina pasy na zebrze, skąd też pochodzi jego nazwa. Po za tym zebra, to klasyczne ciasto waniliowo-czekoladowe, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ponieważ przepis na wilgotne ciasto zebra, to połączenie lekkiego i puszystego biszkoptu z intensywnym smakiem kakao, które z pewnością przypadnie do gustu wielu łasuchom.

Reklamy Ads By Google

Stary przepis na ciasto zebra

Idealne ciasto zebra składa się z dwóch warstw — ciasta biszkoptowego i ciasta czekoladowego, które są nakładane na siebie na przemian, tworząc unikalny wzór. Przygotowanie ciasta zebra może wydawać się trudne, ale w rzeczywistości nie jest to wcale skomplikowane. Od porcji nalewanego ciasta zależy jak będą grube pasy, im mniejsze porcje nalewamy, tym pasy cieńsze i będzie ich więcej. To właśnie dzięki pasom ciasto zebra prezentuje się tak efektownie, ale również i smakuje wyjątkowo.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto zebra, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 400 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 ml oleju
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • aromat waniliowy

Składniki na polewę:

Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na ciasto zebra

  1. W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka stopniowo dodając cukier. Pianę ubijamy do momentu, aż będzie lśniąca i bardzo gęsta, następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
  2. Następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz na przemian wodę i olej. Całość miksujemy krótko do połączenia składników praz pod koniec miksowania dodajemy aromat waniliowy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Obydwie części równomiernie mieszamy.
  5. Następnie wykładamy spód foremki papierem do pieczenia, a na środek nalewamy na przemian ciasto białe i ciasto czekoladowa. Mniejsze porcje ciasta dadzą więcej cieńszych pasków.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ na grzanie góra-dół i pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyka.
  8. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy do całkowitego ostudzenia. Polewę przygotowujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju kokosowego. Następnie dokładnie mieszamy, aby masa była gładka i jednolita. Ciasto polewamy zaczynając od środka zataczając kręgi do brzegów. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Łaciate ciasto z jabłkami

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)