Ciasto zebra

Przepis na ciasto zebra, ciasto zebra na jasnym talerzyku, w tle widać kakao, czekoladę oraz cynamon, ciasto udekorowane jest listkiem mięty.
Przepis na ciasto zebra

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Jeśli szukasz oryginalnego i efektownego przepisu na ciasto, to z pewnością warto wypróbować ciasto zebra! Deser wyróżnia się charakterystycznym wzorem, który przypomina pasy na zebrze, skąd też pochodzi jego nazwa. Po za tym zebra, to klasyczne ciasto waniliowo-czekoladowe, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ponieważ przepis na wilgotne ciasto zebra, to połączenie lekkiego i puszystego biszkoptu z intensywnym smakiem kakao, które z pewnością przypadnie do gustu wielu łasuchom.

Stary przepis na ciasto zebra

Idealne ciasto zebra składa się z dwóch warstw — ciasta biszkoptowego i ciasta czekoladowego, które są nakładane na siebie na przemian, tworząc unikalny wzór. Przygotowanie ciasta zebra może wydawać się trudne, ale w rzeczywistości nie jest to wcale skomplikowane. Od porcji nalewanego ciasta zależy jak będą grube pasy, im mniejsze porcje nalewamy, tym pasy cieńsze i będzie ich więcej. To właśnie dzięki pasom ciasto zebra prezentuje się tak efektownie, ale również i smakuje wyjątkowo.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto zebra, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 ml oleju
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • aromat waniliowy

Składniki na polewę:

Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na ciasto zebra

  1. W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka stopniowo dodając cukier. Pianę ubijamy do momentu, aż będzie lśniąca i bardzo gęsta, następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
  2. Następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz na przemian wodę i olej. Całość miksujemy krótko do połączenia składników praz pod koniec miksowania dodajemy aromat waniliowy.
  3. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Obydwie części równomiernie mieszamy.
  4. Następnie wykładamy spód foremki papierem do pieczenia, a na środek nalewamy na przemian ciasto białe i ciasto czekoladowa. Mniejsze porcje ciasta dadzą więcej cieńszych pasków.
  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ na grzanie góra-dół i pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyka.
  6. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy do całkowitego ostudzenia. Polewę przygotowujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
  7. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju kokosowego. Następnie dokładnie mieszamy, aby masa była gładka i jednolita. Ciasto polewamy zaczynając od środka zataczając kręgi do brzegów. Smacznego!

Zobacz również: Łaciate ciasto z jabłkami

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments