Na skróty
Jeśli szukasz oryginalnego i efektownego przepisu na ciasto, to z pewnością warto wypróbować ciasto zebra! Deser wyróżnia się charakterystycznym wzorem, który przypomina pasy na zebrze, skąd też pochodzi jego nazwa. Po za tym zebra, to klasyczne ciasto waniliowo-czekoladowe, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ponieważ przepis na wilgotne ciasto zebra, to połączenie lekkiego i puszystego biszkoptu z intensywnym smakiem kakao, które z pewnością przypadnie do gustu wielu łasuchom.
Stary przepis na ciasto zebra
Idealne ciasto zebra składa się z dwóch warstw — ciasta biszkoptowego i ciasta czekoladowego, które są nakładane na siebie na przemian, tworząc unikalny wzór. Przygotowanie ciasta zebra może wydawać się trudne, ale w rzeczywistości nie jest to wcale skomplikowane. Od porcji nalewanego ciasta zależy jak będą grube pasy, im mniejsze porcje nalewamy, tym pasy cieńsze i będzie ich więcej. To właśnie dzięki pasom ciasto zebra prezentuje się tak efektownie, ale również i smakuje wyjątkowo.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto zebra, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g mąki pszennej + 2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 250 ml oleju
- 250 ml wody gazowanej
- 2 łyżki kakao
- aromat waniliowy
Składniki na polewę:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
Przepis na ciasto zebra
- W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka stopniowo dodając cukier. Pianę ubijamy do momentu, aż będzie lśniąca i bardzo gęsta, następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
- Następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz na przemian wodę i olej. Całość miksujemy krótko do połączenia składników praz pod koniec miksowania dodajemy aromat waniliowy.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Obydwie części równomiernie mieszamy.
- Następnie wykładamy spód foremki papierem do pieczenia, a na środek nalewamy na przemian ciasto białe i ciasto czekoladowa. Mniejsze porcje ciasta dadzą więcej cieńszych pasków.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ na grzanie góra-dół i pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyka.
- Ciasto po upieczeniu pozostawiamy chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy do całkowitego ostudzenia. Polewę przygotowujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju kokosowego. Następnie dokładnie mieszamy, aby masa była gładka i jednolita. Ciasto polewamy zaczynając od środka zataczając kręgi do brzegów. Smacznego!
Zobacz również: Łaciate ciasto z jabłkami