Na skróty
Poznaj mój przepis na puszyste ciasto ze śliwkami, wilgotne i po prostu rozpływające się w ustach. Deser wręcz niezastąpiony w sezonie śliwkowym, zwiastujący pierwsze kroki nadchodzącej jesieni. Przepis na ciasto ze śliwkami jest bardzo łatwy do wykonania, wystarczy połączyć wszystkie składniki na ciasto i ułożyć na wierzchu wymieszane z cukrem i cynamonem smakowite śliwki węgierki. Przygotowanie puszystego ciasta ze śliwkami nie zajmie więcej niż 10 minut. Nieco dłuższy jest czas oczekiwania na upieczenie, bo ciasto potrzebuje tylko 30 minut pieczenia w 180°C.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto ze śliwkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 120 ml oleju roślinnego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g białej czekolady
- 3 średnie jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu wanilii
Śliwki:
- 300 — 400 g śliwek węgierek
- łyżka drobnego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Przepis na ciasto ze śliwkami
- W pierwszej kolejności myjemy, następnie osuszamy śliwki, dzielimy na połówki i pozbywamy się pestek. Połówki śliwek zasypujemy cukrem, cynamonem i delikatnie mieszamy.
- Ubijamy jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę. Następnie do ubitych jajek dodajemy jogurt naturalny, jedną łyżeczkę aromatu wanilii oraz olej. Całość delikatnie miksujemy mikserem.
- W międzyczasie na jednej łyżce oleju rozpuszczamy czekoladę w rondelku. Należy to robić na wolnym ogniu i bardzo uważnie, bo czekolada szybko może się przypalić!
- Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do miseczki z jajkami i ponownie miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, oczywiście cały czas miksujemy masę.
- Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem lub margaryną do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm, następnie na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu.
- Ciasto ze śliwkami pieczemy około 30 minut w 180°C na środkowej półce, na grzaniu góra-dół. Ciasto przed wyjęciem najlepiej sprawdzić suchym patykiem, czy jest już gotowe. Smacznego!
Gotowe ciasto ze śliwkami po całkowitym przestygnięciu możesz posypać cukrem pudrem. Nie rób tego przed wystudzeniem ciasta, ponieważ cukier puder się rozpuści i zmiękczy wierzch ciasta.
Zobacz również: Ciasto z morelami
Oceń ten przepis!