Ciasto z orzechami i jabłkami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ciasto z orzechami i jabłkami odrobinę pachnie końcem lata, ponieważ przygotowane jest z darów jesieni. Jest to jednak bardzo smaczne i wdzięczne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil praktycznie o każdej porze roku.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto z orzechami i jabłkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1,5 kg jabłek
  • 450 g cukru
  • 480 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 150 g orzechów włoskich
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Jak zrobić ciasto z orzechami i jabłkami?

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
  2. Jabłka zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na około 30 min, żeby puściły soki. Co jakiś czas mieszamy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Do dużej miski dajemy całej jajka i roztrzepujemy trzepaczką. Następnie dodajemy trochę mąki i oleju, całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno zrobić się gęste.
  5. Dodajemy trochę soku z jabłek i mieszamy. Następnie kiedy ciasto zrobi się luźniejsze dodajemy jabłka pokrojone w kostkę razem z sokiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto musi ładnie oblepić jabłka.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie wsypujemy orzechy włoskie, najlepiej grubo mielone i mieszamy chwilkę, żeby rozprowadzić je po całym cieście.
  8. Ciasto przekładamy od blaszki wyłożonej papierem do pieczenie o wymiarach 24×38 cm. Ciasto z orzechami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C — grzałki góra, dół i pieczemy przez około 40 — 50 min.
  9. Reklamy Ads By Google

Gotowe ciasto z orzechami po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki ściągamy papier do pieczenia i kroimy w kostkę. Najlepiej smakuję z ciemną herbatą liściastą. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Ciasto marchewkowe

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments