Na skróty
Ciasto z orzechami i jabłkami odrobinę pachnie końcem lata, ponieważ przygotowane jest z darów jesieni. Jest to jednak bardzo smaczne i wdzięczne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil praktycznie o każdej porze roku.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto z orzechami i jabłkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1,5 kg jabłek
- 450 g cukru
- 480 g mąki pszennej
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 150 g orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto z orzechami i jabłkami?
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
- Jabłka zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na około 30 min, żeby puściły soki. Co jakiś czas mieszamy.
- Do dużej miski dajemy całej jajka i roztrzepujemy trzepaczką. Następnie dodajemy trochę mąki i oleju, całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno zrobić się gęste.
- Dodajemy trochę soku z jabłek i mieszamy. Następnie kiedy ciasto zrobi się luźniejsze dodajemy jabłka pokrojone w kostkę razem z sokiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto musi ładnie oblepić jabłka.
- Następnie wsypujemy orzechy włoskie, najlepiej grubo mielone i mieszamy chwilkę, żeby rozprowadzić je po całym cieście.
- Ciasto przekładamy od blaszki wyłożonej papierem do pieczenie o wymiarach 24×38 cm. Ciasto z orzechami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C — grzałki góra, dół i pieczemy przez około 40 — 50 min.
Gotowe ciasto z orzechami po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki ściągamy papier do pieczenia i kroimy w kostkę. Najlepiej smakuję z ciemną herbatą liściastą. Smacznego!
Zobacz również: Ciasto marchewkowe