Ciasto marchewkowe

186 0
Przepis na ciasto marchewkowe

Aromatyczne, miękkie i przepyszne ciasto marchewkowe. „Marchwiak” – idealny sposób na zużycie, zalegającego zapasu marchewki w lodówce.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej marchwi

Składniki na polewę

  • 100 gram kremowego serka
  • 50 gram masła ekstra
  • 100 gram cukru pudru

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

  1. Jajka ocieplamy w temperaturze pokojowej. Następnie ubijamy je do podwojenia objętości. dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta.
  2. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Następnie dodajemy startą marchewkę.
  3. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, łączymy wszystkie składniki. Następnie przesiewamy jeszcze raz wszystko do miski z marchewką cały czas mieszając lub miksując masę. Łączymy dokładnie wszystkie składniki
  4. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyka.

Ciasto marchewkowe, po upieczeniu i ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem lub polać białą kremową polewą.

Sposób przygotowania kremowej polewy:

  1. Ubijamy serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Następnie masę odkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
  2. Po ostygnięciu masy, polewamy przestudzone ciasto

Ciasto marchewkowe najlepiej podawać przestudzone. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 + 6 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?