Na skróty
Aromatyczne, miękkie i przepyszne ciasto marchewkowe. “Marchwiak” – idealny sposób na zużycie, zalegającego zapasu marchewki w lodówce.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto marchewkowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 1 i ¼ szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startej marchwi
Składniki na polewę
- 100 g kremowego serka
- 50 g masła ekstra
- 100 g cukru pudru
Przepis na ciasto marchewkowe
- Jajka ocieplamy w temperaturze pokojowej. Następnie ubijamy je do podwojenia objętości. dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta.
- Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Następnie dodajemy startą marchewkę.
- W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, łączymy wszystkie składniki. Następnie przesiewamy jeszcze raz wszystko do miski z marchewką cały czas mieszając lub miksując masę. Łączymy dokładnie wszystkie składniki
- Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyka.
Ciasto marchewkowe, po upieczeniu i ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem lub polać białą kremową polewą.
Sposób przygotowania kremowej polewy
- Ubijamy serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Następnie masę odkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
- Po ostygnięciu masy, polewamy przestudzone ciasto
Ciasto marchewkowe najlepiej podawać przestudzone. Smacznego!
Zobacz również: Ciasto z orzechami i jabłkami