Ciasto marchewkowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Aromatyczne, miękkie i przepyszne ciasto marchewkowe. “Marchwiak” – idealny sposób na zużycie, zalegającego zapasu marchewki w lodówce.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto marchewkowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej marchwi

Składniki na polewę

  • 100 g kremowego serka
  • 50 g masła ekstra
  • 100 g cukru pudru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na ciasto marchewkowe

  1. Jajka ocieplamy w temperaturze pokojowej. Następnie ubijamy je do podwojenia objętości. dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta.
  2. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Następnie dodajemy startą marchewkę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, łączymy wszystkie składniki. Następnie przesiewamy jeszcze raz wszystko do miski z marchewką cały czas mieszając lub miksując masę. Łączymy dokładnie wszystkie składniki
  5. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyka.
  6. Reklamy Ads By Google

Ciasto marchewkowe, po upieczeniu i ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem lub polać białą kremową polewą.

Reklamy Ads By Google

Sposób przygotowania kremowej polewy

  1. Ubijamy serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Następnie masę odkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
  2. Po ostygnięciu masy, polewamy przestudzone ciasto
  3. Reklamy Ads By Google

Ciasto marchewkowe najlepiej podawać przestudzone. Smacznego!

Zobacz również: Ciasto z orzechami i jabłkami

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)