Ciasto marchewkowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Aromatyczne, miękkie i przepyszne ciasto marchewkowe. “Marchwiak” – idealny sposób na zużycie, zalegającego zapasu marchewki w lodówce.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto marchewkowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej marchwi

Składniki na polewę

  • 100 g kremowego serka
  • 50 g masła ekstra
  • 100 g cukru pudru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na ciasto marchewkowe

  1. Jajka ocieplamy w temperaturze pokojowej. Następnie ubijamy je do podwojenia objętości. dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta.
  2. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Następnie dodajemy startą marchewkę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, łączymy wszystkie składniki. Następnie przesiewamy jeszcze raz wszystko do miski z marchewką cały czas mieszając lub miksując masę. Łączymy dokładnie wszystkie składniki
  5. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyka.
  6. Reklamy Ads By Google

Ciasto marchewkowe, po upieczeniu i ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem lub polać białą kremową polewą.

Sposób przygotowania kremowej polewy

  1. Ubijamy serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Następnie masę odkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
  2. Po ostygnięciu masy, polewamy przestudzone ciasto
  3. Reklamy Ads By Google

Ciasto marchewkowe najlepiej podawać przestudzone. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Ciasto z orzechami i jabłkami

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments