Ciasto marchewkowe

Przepis na Ciasto marchewkowe | Marchwiak
Przepis na Ciasto marchewkowe | Marchwiak

Aromatyczne, miękkie i przepyszne ciasto marchewkowe. „Marchwiak” – idealny sposób na zużycie, zalegającego zapasu marchewki w lodówce.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej marchwi

Składniki na polewę

  • 100 gram kremowego serka
  • 50 gram masła ekstra
  • 100 gram cukru pudru

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

  1. Jajka ocieplamy w temperaturze pokojowej. Następnie ubijamy je do podwojenia objętości. dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta.
  2. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Następnie dodajemy startą marchewkę.
  3. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, łączymy wszystkie składniki. Następnie przesiewamy jeszcze raz wszystko do miski z marchewką cały czas mieszając lub miksując masę. Łączymy dokładnie wszystkie składniki
  4. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyka.

Ciasto marchewkowe, po upieczeniu i ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem lub polać białą kremową polewą.

Sposób przygotowania kremowej polewy:

  1. Ubijamy serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Następnie masę odkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
  2. Po ostygnięciu masy, polewamy przestudzone ciasto

Ciasto marchewkowe najlepiej podawać przestudzone. Smacznego!

Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 3 = 4