Na skróty
Ciasto makowe to rewelacyjne w smaku i dziecinnie proste w przygotowaniu połączenie mąki, maku oraz białek. Oczywiście białka możemy wykorzystać z innych przepisów, które akurat nam zostały. Domowe ciasto z makiem to łatwy w przygotowaniu deser na każdą okazję, zarówno na podwieczorek dla dzieci jak i jako przekąska do herbaty.
Rewelacyjne ciasto makowe to również świetna propozycja na świąteczny deser, którą koniecznie warto wypróbować.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto makowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 150 g maku suchego
- 7 – 8 białek
- 150 g cukru
- 100 g zimnego stopionego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na ciasto makowe
- W pierwszej kolejności ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając dodajemy cukier.
- W drugiej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, dodajemy partiami do białek delikatnie mieszając. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło.
- Powstałą masę przelewamy do foremki keksówki wysmarowanej masłem lub margaryną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220℃. Ciasto pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyka.
- Gotowe ciasto makowe po upieczeniu i przestudzeniu możemy polać lukrem lub udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy.
Jak zrobić lukier na ciasto z makiem?
- 1 szklanka cukru pudru
- lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
- lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny
- Cukier puder przesiewamy przez sito do miski. Następnie do cukru dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
- Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny czy śmietany dobieramy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
- Przygotowanym lukrem polewamy przestudzone ciasto makowe.