Ciasto Makowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ciasto makowe to rewelacyjne w smaku i dziecinnie proste w przygotowaniu połączenie mąki, maku oraz białek. Oczywiście białka możemy wykorzystać z innych przepisów, które akurat nam zostały. Domowe ciasto z makiem to łatwy w przygotowaniu deser na każdą okazję, zarówno na podwieczorek dla dzieci jak i jako przekąska do herbaty.

Reklamy Ads By Google

Rewelacyjne ciasto makowe to również świetna propozycja na świąteczny deser, którą koniecznie warto wypróbować.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto makowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g maku suchego
  • 7 – 8 białek
  • 150 g cukru
  • 100 g zimnego stopionego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na ciasto makowe

  1. W pierwszej kolejności ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając dodajemy cukier.
  2. W drugiej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, dodajemy partiami do białek delikatnie mieszając. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Powstałą masę przelewamy do foremki keksówki wysmarowanej masłem lub margaryną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220℃. Ciasto pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyka.
  5. Gotowe ciasto makowe po upieczeniu i przestudzeniu możemy polać lukrem lub udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy.
  6. Reklamy Ads By Google

Jak zrobić lukier na ciasto z makiem?

  • 1 szklanka cukru pudru
  • lukier śmietankowy to 2 — 3 łyżki gęstej śmietany
  • Reklamy Ads By Google
  • lukier cytrynowy to 1 — 2 łyżki soku z cytryny
  • Reklamy Ads By Google
Reklamy Ads By Google
  1. Cukier puder przesiewamy przez sito do miski. Następnie do cukru dodajemy śmietanę lub sok z cytryny — w zależności czy lukier ma być śmietankowy czy cytrynowy.
  2. Całość dokładnie miksujemy mikserem na gładką masę. Ilość soku z cytryny czy śmietany dobieramy tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Przygotowanym lukrem polewamy przestudzone ciasto makowe.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)