Na skróty
Ciasto drożdżowe z kruszonką przypomina mi smaki z dzieciństwa, kiedy to mama lub babcia piekła wcześnie rano ten przepyszny placek. Najlepszy jest oczywiście na ciepło, ale sprawdzi się również jako świetna przekąska zarówno na letni piknik jak i w zimowe wieczory do gorącej cejlońskiej herbaty.
Mój przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo tradycyjny, zawiera tylko niezbędne składniki bez zbędnych ulepszaczy, dzięki czemu smakuję wybornie. Piekę go od wielu lat z przepisu, który dostałem od babci i za każdym razem wychodzi smaczny i wyrośnięty. Jednak jeśli coś by Ci nie wyszło, to zobacz mój poradnik jak upiec ciasto drożdżowe? — znajdziesz tam wskazówki co zrobić, jeśli ciasto drożdżowe nie urosło, jeśli opadło lub wyszło twarde czy suche.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto drożdżowe z kruszonką, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Składniki na rozczyn z drożdży:
- 25 g drożdży świeżych
- 150 ml mleka 3,2%
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka cukru
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 65 g cukru
- 4 jajka
- 100 g masła ekstra
- 150 ml mleka 3,2%
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g masła ekstra
- 30 g cukru
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką
- Ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, oraz mąki, zalewamy ciepłym mlekiem 150 ml (około pół szklanki) i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy rozczyn pracuje, tzn rośnie, ucieramy 3 żółtka i jedno całe jajko z cukrem. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy utarte żółtka, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pół szklanki ciepłego mleka. Delikatnie i powoli mieszamy drewnianą łyżką aż połączą się wszystkie składniki.
- Gdy wszystkie składniki są już połączone i nie ma żadnych gródek, jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni.
- Wyrobione ciasto pozostawiamy w miseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci na około 1,5 godziny. (ja zawsze wkładam je do mikrofalówki)
- Gdy ciasto podwoi, potroi swoją objętość, dodajemy trochę mąki i porządnie wrabiamy ciasto, aż nie będzie się kleiło do dłoni. Aby usprawnić sobie ten proces co jakiś czas czyścimy ręce i myjemy wodą. Następnie przekładamy je do wysmarowanej masłem formy (wymiary 11cm x 30cm). Powierzchnie ciasta wygładzamy roztopionym masłem. Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto rośnie, przygotujemy kruszonkę. Drobno posiekane masło rozcieramy dokładnie z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie dłonią łączymy je w gładkie ciasto. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 ℃.
- Wierzch wyrośniętego ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, następnie rozcieramy kruszonkę na tarce, na drobnych oczkach i sypiemy ją równomiernie na wierz ciasta.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową jego część i pieczemy przez około 25 minut na złoty kolor. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu, wyciągamy z formy.
Gotowe ciasto drożdżowe możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, albo pozostawić samą kruszonkę. Dzieci uwielbiają to ciasto drożdżowe z nutellą 😉 Smacznego!
Zobacz również: Jak upiec ciasto drożdżowe?
Oceń ten przepis!