Ciasteczka maślane z masłem orzechowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Poznaj mój przepis na pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka maślane z masłem orzechowym. Przygotowane wcześniej i zamknięte szczelnie w pojemniku mogą leżakować nawet do miesiąca! Warto wypróbować i cieszyć się delikatnością masła orzechowego oraz kruchością ciasteczek wtedy, kiedy mamy czas na relaks.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasteczka maślane z masłem orzechowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 1/2 szklanki masła orzechowe
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 110 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na ciasteczka maślane z masłem orzechowym

  1. Wyjmujemy wszystkie składniki na ciasteczka maślane wcześniej, aby podczas przygotowywania przepisu były z temperatury pokojowej.
  2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Następnie miksujemy masło orzechowe razem z cukrem oraz masłem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto, które następnie formujemy w dłoniach robiąc małe kulki.
  5. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, następnie spłaszczamy je widelcem na około 1 cm wysokości tworząc kratkę na wierzchu ciasteczka.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do momentu aż się zarumienią.
  8. Ciasteczka maślane z masłem studzimy na kratce przez około 15 min i przekładamy do szczelnego pojemniczka, w którym mogą leżakować nawet do miesiąca.
  9. Reklamy Ads By Google

Ciasteczka maślane bardzo dobrze smakują z mlekiem, jednak warto wypróbować swoje ulubione kombinacje jak np. z herbatą.

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.75

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)