Deser

Ciasteczka maślane z masłem orzechowym

1 min czytania
Ciasteczka maślane z masłem orzechowym

Poznaj mój przepis na pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka maślane z masłem orzechowym. Przygotowane wcześniej i zamknięte szczelnie w pojemniku mogą leżakować nawet do miesiąca! Warto wypróbować i cieszyć się delikatnością masła orzechowego oraz kruchością ciasteczek wtedy, kiedy mamy czas na relaks.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki masła orzechowe
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 110 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasteczka maślane z masłem orzechowym?

  1. Wyjmujemy wszystkie składniki na ciasteczka maślane wcześniej, aby podczas przygotowywania przepisu były z temperatury pokojowej.
  2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Następnie miksujemy masło orzechowe razem z cukrem oraz masłem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników.
  3. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto, które następnie w dłoniach formujemy w małe kulki.
  4. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, następnie spłaszczamy je widelcem na około 1 cm wysokości tworząc kratkę na wierzchu ciasteczka.
  5. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do momentu aż się zarumienią.
  6. Ciasteczka maślane z masłem studzimy na kratce przez około 15 min i przekładamy do szczelnego pojemniczka, w którym mogą leżakować nawet do miesiąca.

Ciasteczka maślane bardzo dobrze smakują z mlekiem, jednak warto wypróbować swoje ulubione kombinacje jak np. z herbatą.

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Deser

Ciasto z orzechami i jabłkami

1 min czytania
Ciasto z orzechami i jabłkami odrobinę pachnie końcem lata, ponieważ przygotowane jest z darów jesieni….
Deser

Domowy kopiec kreta

1 min czytania
Domowy kopiec kreta według niektórych jest jednym z najpyszniejszych ciast na świecie. Nie ma się…
Deser

Miodownik

2 min czytania
Przepis na miodownik, który umili chwile spędzone razem z najbliższymi. Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 3 =