Na skróty
Poznaj mój przepis na pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka maślane z masłem orzechowym. Przygotowane wcześniej i zamknięte szczelnie w pojemniku mogą leżakować nawet do miesiąca! Warto wypróbować i cieszyć się delikatnością masła orzechowego oraz kruchością ciasteczek wtedy, kiedy mamy czas na relaks.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasteczka maślane z masłem orzechowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 1/2 szklanki masła orzechowe
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 110 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na ciasteczka maślane z masłem orzechowym
- Wyjmujemy wszystkie składniki na ciasteczka maślane wcześniej, aby podczas przygotowywania przepisu były z temperatury pokojowej.
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Następnie miksujemy masło orzechowe razem z cukrem oraz masłem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników.
- Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto, które następnie formujemy w dłoniach robiąc małe kulki.
- Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, następnie spłaszczamy je widelcem na około 1 cm wysokości tworząc kratkę na wierzchu ciasteczka.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do momentu aż się zarumienią.
- Ciasteczka maślane z masłem studzimy na kratce przez około 15 min i przekładamy do szczelnego pojemniczka, w którym mogą leżakować nawet do miesiąca.
Ciasteczka maślane bardzo dobrze smakują z mlekiem, jednak warto wypróbować swoje ulubione kombinacje jak np. z herbatą.