Miękkie bułeczki mleczne to idealna propozycja na smaczne i sycące drugie śniadanie. Bułeczki doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami, takimi jak masło, dżem, miód czy serek biały, co pozwala na dopasowanie upodobań smakowych. Zdrowe bułeczki mleczne świetnie sprawdzą się ze szklanką kakao lub jako drugie śniadanie do szkoły. Co więcej, mięciutkie bułeczki dzięki swojej uniwersalności, stanowią doskonały wybór nie tylko na drugie, ale również na pierwsze śniadanie dla dzieci.
Na skróty
Mleczne bułeczki, delikatne w smaku najlepiej smakuję w dniu ich przygotowania, jednak na kolejny dzień również będą bardzo smaczne pod warunkiem szczelnego zamknięcia ich pojemniku lub woreczku strunowym. Drożdżowe bułeczki mleczne nadają się również do zamrożenia, co pozwala na znacznie dłuższe przechowywanie i cieszenie się ich wyjątkowym smakiem, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Zdecydowanie warto zawsze mieć pod ręką smaczne i szybkie bułeczki mleczne na śniadanie czy przekąskę, zarówno dla siebie, jak i dla najbliższych.
Do przygotowania bułeczek mlecznych używam mąki typ 550 — zobacz co oznacza typ mąki. Co ważne, jeśli przygotowuję zdrowszą wersję, zamiast cukru, używam miodu wielokwiatowego, dzięki czemu bułeczki są jeszcze delikatniejsze w smaku.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułeczki mleczne, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- około 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- około 70 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Ważne: Wszystkie składniki na bułeczki muszą być z temperatury pokojowej.
Przepis na bułeczki mleczne
- W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy do wysokiego kubka, dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, następnie zalewamy letnim mlekiem i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Zobacz poradnik jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
- Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sól oraz jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Następnie kiedy ciasto urośnie, ponownie go zagniatamy i odcinamy kawałki ciasta po około 50 g. Formujemy kule, lekko spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy między ciastem, ponieważ bułeczki będą jeszcze rosły.
- Przygotowaną blachę bułeczek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do do temperatury 180 °C.
- Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek mlecznych smarujemy żółkniemy wymieszanym z mlekiem. Następnie całą blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut*, na grzaniu góra – dół. Smacznego!
* Warto sprawdzać i pilnować koloru bułeczek, czasami zdarza się, że są gotowe już po 20 minutach.
Zaraz po upieczeniu bułeczek nie otwieraj całego piekarnika, tylko uchyl drzwiczki pozwól im na powolne obniżenie temperatury.
Zobacz również: Bułeczki drożdżowe ze śliwkami