Bułeczki mleczne

Zdjęcie przedstawia bułeczki mleczne
Przepis na bułeczki mleczne
Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Miękkie bułeczki mleczne to idealna propozycja na smaczne i sycące drugie śniadanie. Bułeczki doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami, takimi jak masło, dżem, miód czy serek biały, co pozwala na dopasowanie upodobań smakowych. Zdrowe bułeczki mleczne świetnie sprawdzą się ze szklanką kakao lub jako drugie śniadanie do szkoły. Co więcej, mięciutkie bułeczki dzięki swojej uniwersalności, stanowią doskonały wybór nie tylko na drugie, ale również na pierwsze śniadanie dla dzieci.

Mleczne bułeczki, delikatne w smaku najlepiej smakuję w dniu ich przygotowania, jednak na kolejny dzień również będą bardzo smaczne pod warunkiem szczelnego zamknięcia ich pojemniku lub woreczku strunowym. Drożdżowe bułeczki mleczne nadają się również do zamrożenia, co pozwala na znacznie dłuższe przechowywanie i cieszenie się ich wyjątkowym smakiem, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Zdecydowanie warto zawsze mieć pod ręką smaczne i szybkie bułeczki mleczne na śniadanie czy przekąskę, zarówno dla siebie, jak i dla najbliższych.

Do przygotowania bułeczek mlecznych używam mąki typ 550 — zobacz co oznacza typ mąki. Co ważne, jeśli przygotowuję zdrowszą wersję, zamiast cukru, używam miodu wielokwiatowego, dzięki czemu bułeczki są jeszcze delikatniejsze w smaku.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułeczki mleczne, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • około 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • około 70 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Ważne: Wszystkie składniki na bułeczki muszą być z temperatury pokojowej.

Przepis na bułeczki mleczne

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy do wysokiego kubka, dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, następnie zalewamy letnim mlekiem i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Zobacz poradnik jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
  2. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sól oraz jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
  3. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Następnie kiedy ciasto urośnie, ponownie go zagniatamy i odcinamy kawałki ciasta po około 50 g. Formujemy kule, lekko spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy między ciastem, ponieważ bułeczki będą jeszcze rosły.
  4. Przygotowaną blachę bułeczek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do do temperatury 180 °C.
  5. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek mlecznych smarujemy żółkniemy wymieszanym z mlekiem. Następnie całą blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut*, na grzaniu góra – dół. Smacznego!

* Warto sprawdzać i pilnować koloru bułeczek, czasami zdarza się, że są gotowe już po 20 minutach.

Zaraz po upieczeniu bułeczek nie otwieraj całego piekarnika, tylko uchyl drzwiczki pozwól im na powolne obniżenie temperatury.

Zobacz również: Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Dodatkowe informacje

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Kluczowe jest właściwe połączenie wszystkich składników i następnie wyrobienie ciasta. Łączenie składników zaczynamy od przesiania mąki do miski, następnie dodajemy wszystkie suche składniki. Dopiero następnie dodajemy mokre, tj. wyrośnięty rozczyn drożdżowy, jajka i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto nie powinno za bardzo przywierać do dłoni. Co ważne, podczas wyrabiania ciasta, nie wolno wkładać w nie palców, tylko wyrabiać całymi dłońmi.

Kiedy ciasto drożdżowe jest wyrobione?

Bardzo łatwo jest rozpoznać dobrze wyrobione ciasto drożdżowe, powinno być sprężyste i praktycznie nieprzywierające do dłoni. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę, że ciasto zawsze będzie przywierać przy dłuższym kontakcie, mimo to nie stanowi to wady, tylko zaletę dobrze wyrobionego ciasta. Podczas wyrabiania, ciasto możemy podsypywać je odrobiną mąki. Jednak należy uważać, aby nie dodawać jej za dużo, ponieważ ciasto wyjedzie wówczas zbyt twarde i mało elastyczne.

Dlaczego bułeczki mleczne nie rosną?

Powodów może być nieskończenie wiele, warto zwrócić uwagę na trzy główne przyczyny dlaczego ciasto na bułeczki mleczne nie wyrosło. Pierwszy i najczęstszy błąd to nieświeże drożdże. Niestety, ale stare drożdże nie nadają się zbytnio do wyrastania jakiegokolwiek ciasta, pomimo że mogą wyglądać na jeszcze zdatne do użytku. Drugi najczęstszy błąd to zimne składniki. Należy pamiętać, że słodkie ciasta drożdżowe lubią ciepło, tak samo składniki na drożdżowe bułeczki powinny być z temperatury pokojowej lub nawet lekko ciepłe — jak mleko czy masło. Trzeci błąd popełniany podczas przygotowywania ciasta to zbyt mała ilość drożdży w przeliczeniu na kilogram mąki lub zbyt słabe wyrobienie ciasta, co ostatecznie prowadzi do nierozprowadzania drożdży.

Kiedy bułeczki drożdżowe są upieczone?

W większości przypadków drożdżowe bułeczki mleczne zazwyczaj będą upieczone, kiedy ich wierzch się ładnie zarumieni. Tradycyjną metodą sprawdzania stopnia upieczenia ciasta jest poprzez włożenie patyka do środka. Jeśli wyjęty patyk jest suchy, wówczas ze 100% pewnością bułeczki drożdżowe są upieczone i po wystudzeniu będą gotowe do spożycia.