Deser

Biszkopt

1 min czytania
Przepis na domowy biszkopt

Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i puszysty domowy biszkopt, który nie opada po upieczeniu. Przygotowany z naturalnych składników, bez sztucznych ulepszaczy to doskonała baza do pysznych tortów i deserów na każdą okazję. Do przygotowania biszkoptu wystarczą tylko jajka, mąka, mąka ziemniaczana oraz drobny cukier.

Łatwa dostępność składników i prosty przepis sprawia, że biszkopt wychodzi zawsze pyszny i pulchny.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 170 g drobnego cukru

Jak przygotować domowy biszkopt?

  1. Biszkopt najlepiej jest upiec w tortownicy. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wystarczy, że umieścimy papier na spodzie tortownicy, następnie założymy i zapniemy obręcz tortownicy, a pozostały papier z zewnątrz odcinamy nożyczkami. Boków formy nie smarujemy ani nie wykładamy już papierem.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier dodajemy stopniowo, dzięki czemu w trakcie ubijania idealnie rozpuści się w białku. Piana powinna wyjść sztywna i gęsta.
  3. Następnie dalej ubijając pianę dodajemy żółtka – jedno po drugim.
  4. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę pszenną  z mąką ziemniaczaną. Następnie składniki suche partiami przesiewamy do misy z ubitymi jajkami i delikatnie mieszamy.
  5. Kiedy połączymy wszystkie składniki na biszkopt, ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  170ºC. Pieczemy około 30 – 40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyka”.

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy, następnie odpinamy obręcz tortownicy i zdejmujemy papier ze spodu ciasta. Smacznego!

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Deser

Ciasto z orzechami i jabłkami

1 min czytania
Ciasto z orzechami i jabłkami odrobinę pachnie końcem lata, ponieważ przygotowane jest z darów jesieni….
Deser

Ciasteczka maślane z masłem orzechowym

1 min czytania
Poznaj mój przepis na pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka maślane z masłem orzechowym….
Deser

Domowy kopiec kreta

1 min czytania
Domowy kopiec kreta według niektórych jest jednym z najpyszniejszych ciast na świecie. Nie ma się…

Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

76 − = 67