Biszkopt

Przepis na Biszkopt
Przepis na Biszkopt

Doskonały biszkopt jest podstawą większość tortów i deserów. Łatwy w przygotowaniu przepis jest wręcz na wagę złota. Szczególnie kiedy wychodzi bardzo smaczny i puszysty, kiedy nie opada po upieczeniu. Przygotowany z naturalnych składników, bez sztucznych ulepszaczy to bez wątpienia doskonała baza do wszelakich słodkości na każdą okazję. Do przygotowania biszkoptu z mojego przepisu wystarczą tylko jajka, mąka, mąka ziemniaczana oraz drobny cukier.

Łatwa dostępność składników i prosty przepis sprawia, że biszkopt wychodzi zawsze pyszny i pulchny. Biszkopt najlepiej jest upiec w tortownicy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go równiez w innych kształtach.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 170 g drobnego cukru

Przepis na biszkopt

  1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wystarczy, że umieścimy papier na spodzie tortownicy, następnie zakładamy i zapinamy obręcz tortownicy. Pozostały papier z zewnątrz odcinamy nożyczkami. Boków formy nie smarujemy ani nie wykładamy już papierem.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier dodajemy stopniowo, dzięki czemu w trakcie ubijania idealnie rozpuści się w białku. Piana powinna wyjść sztywna i gęsta.
  3. Następnie dalej ubijając pianę dodajemy żółtka – jedno po drugim.
  4. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę pszenną  z mąką ziemniaczaną. Następnie składniki suche partiami przesiewamy do misy z ubitymi jajkami i delikatnie mieszamy.
  5. Kiedy połączymy wszystkie składniki na biszkopt, ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  170ºC. Pieczemy około 30 – 40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyka”.

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy, następnie odpinamy obręcz tortownicy i zdejmujemy papier ze spodu ciasta. Smacznego!

Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (32 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?