Biszkopt

752 1
Przepis na domowy biszkopt

Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i puszysty domowy biszkopt, który nie opada po upieczeniu. Przygotowany z naturalnych składników, bez sztucznych ulepszaczy to doskonała baza do pysznych tortów i deserów na każdą okazję. Do przygotowania biszkoptu wystarczą tylko jajka, mąka, mąka ziemniaczana oraz drobny cukier.

Łatwa dostępność składników i prosty przepis sprawia, że biszkopt wychodzi zawsze pyszny i pulchny.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 170 g drobnego cukru

Jak przygotować domowy biszkopt?

  1. Biszkopt najlepiej jest upiec w tortownicy. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wystarczy, że umieścimy papier na spodzie tortownicy, następnie założymy i zapniemy obręcz tortownicy, a pozostały papier z zewnątrz odcinamy nożyczkami. Boków formy nie smarujemy ani nie wykładamy już papierem.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier dodajemy stopniowo, dzięki czemu w trakcie ubijania idealnie rozpuści się w białku. Piana powinna wyjść sztywna i gęsta.
  3. Następnie dalej ubijając pianę dodajemy żółtka – jedno po drugim.
  4. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę pszenną  z mąką ziemniaczaną. Następnie składniki suche partiami przesiewamy do misy z ubitymi jajkami i delikatnie mieszamy.
  5. Kiedy połączymy wszystkie składniki na biszkopt, ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  170ºC. Pieczemy około 30 – 40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyka”.

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy, następnie odpinamy obręcz tortownicy i zdejmujemy papier ze spodu ciasta. Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 2

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?