Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Doskonały biszkopt jest podstawą większość tortów i deserów. Łatwy w przygotowaniu przepis jest wręcz na wagę złota. Szczególnie kiedy wychodzi bardzo smaczny i puszysty, kiedy nie opada po upieczeniu. Przygotowany z naturalnych składników, bez sztucznych ulepszaczy to bez wątpienia doskonała baza do wszelakich słodkości na każdą okazję. Do przygotowania biszkoptu z mojego przepisu wystarczą tylko jajka, mąka, mąka ziemniaczana oraz drobny cukier.

Łatwa dostępność składników i prosty przepis sprawia, że biszkopt wychodzi zawsze pyszny i pulchny. Biszkopt najlepiej jest upiec w tortownicy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go równiez w innych kształtach.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis biszkopt, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 5 jajek
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 170 g drobnego cukru
Zobacz inne przepisy z: , , ,

Przepis na biszkopt

  1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wystarczy, że umieścimy papier na spodzie tortownicy, następnie zakładamy i zapinamy obręcz tortownicy. Pozostały papier z zewnątrz odcinamy nożyczkami. Boków formy nie smarujemy ani nie wykładamy już papierem.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier dodajemy stopniowo, dzięki czemu w trakcie ubijania idealnie rozpuści się w białku. Piana powinna wyjść sztywna i gęsta.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dalej ubijając pianę dodajemy żółtka – jedno po drugim.
  5. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę pszenną  z mąką ziemniaczaną. Następnie składniki suche partiami przesiewamy do misy z ubitymi jajkami i delikatnie mieszamy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy połączymy wszystkie składniki na biszkopt, ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  170ºC. Pieczemy około 30 – 40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyka”.
  8. Reklamy Ads By Google

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy, następnie odpinamy obręcz tortownicy i zdejmujemy papier ze spodu ciasta. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments