Na skróty
Doskonały biszkopt jest podstawą większość tortów i deserów. Łatwy w przygotowaniu przepis jest wręcz na wagę złota. Szczególnie kiedy wychodzi bardzo smaczny i puszysty, kiedy nie opada po upieczeniu. Przygotowany z naturalnych składników, bez sztucznych ulepszaczy to bez wątpienia doskonała baza do wszelakich słodkości na każdą okazję. Do przygotowania biszkoptu z mojego przepisu wystarczą tylko jajka, mąka, mąka ziemniaczana oraz drobny cukier.
Łatwa dostępność składników i prosty przepis sprawia, że biszkopt wychodzi zawsze pyszny i pulchny. Biszkopt najlepiej jest upiec w tortownicy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go równiez w innych kształtach.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis biszkopt, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Przepis na biszkopt
- Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wystarczy, że umieścimy papier na spodzie tortownicy, następnie zakładamy i zapinamy obręcz tortownicy. Pozostały papier z zewnątrz odcinamy nożyczkami. Boków formy nie smarujemy ani nie wykładamy już papierem.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier dodajemy stopniowo, dzięki czemu w trakcie ubijania idealnie rozpuści się w białku. Piana powinna wyjść sztywna i gęsta.
- Następnie dalej ubijając pianę dodajemy żółtka – jedno po drugim.
- W osobnym naczyniu mieszamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Następnie składniki suche partiami przesiewamy do misy z ubitymi jajkami i delikatnie mieszamy.
- Kiedy połączymy wszystkie składniki na biszkopt, ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Pieczemy około 30 – 40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyka”.
Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy, następnie odpinamy obręcz tortownicy i zdejmujemy papier ze spodu ciasta. Smacznego!
Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Oceń ten przepis!