Obecnie rośnie świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. Jest to niewątpliwie krok w dobrą stronę, ponieważ coraz więcej osób zdaje sobie sprawę ze szkodliwego działania cukru, produktów przetworzonych, czy tych o dużej zawartości konserwantów. Sprawia to, że w bardziej wyselekcjonowany sposób dokonujemy zakupów. Niestety, nadal wiele osób ma problem z tym, aby samodzielnie przygotowywać posiłki ze świeżych produktów, ponieważ jest to bardzo czasochłonne. Warto jednak znaleźć na to czas, ponieważ każda zdrowa dieta opiera się na komponowaniu różnorodnych składników odżywczych. Nie prowadzi ona wtedy do groźnych niedoborów, co zdarza się niekiedy przy dietach eliminacyjnych.

Zachowanie proporcji receptą na zdrowie

Warto dbać o zdrowy rozsądek związany z odżywianiem. Modne stało się czynienie z diety sposobu na życie. Mnóstwo osób z zapałem i zaangażowaniem opowiada o tym, jak przygotowuje posiłki, jakich produktów używa i nakłania do tego innych. Przypomina to uczynienie z jedzenia religii tak, jakby określony sposób odżywiania się był jedyną słuszną drogą. Taki doktrynalny sposób myślenia sprawia, że dla wielu osób nie istnieją inne tematy.

Z pewnością jednak należy się dużo zrozumienia i szacunku dla osób, które z dobrze ułożoną dietą w znacznym stopniu poprawiły swój stan zdrowia, czy zoptymalizowali wyniki badań. Bowiem nie od dziś wiadomo, że niektóre warzywa skutecznie podnoszą poziom hemoglobiny, czy innych ważnych dla zdrowia parametrów. Dobrze jest jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny i to, co pomaga jednemu, u drugiego człowieka może nie przynieść żadnych efektów, a jedynie wzbudzić rozczarowanie. Dobrze jest jeść to, co nam smakuje i wsłuchiwać się w potrzeby naszego organizmu. O ile nie prosi on nas codziennie o pół kilo ptasiego mleczka.

Pozytywna dyscyplina w odżywianiu

Warto stosować się do zasad żywieniowych, co do których mamy pewność, że dobrze działają na nasze ciało. Jedną z nich może być zrezygnowanie z jedzenia obfitych kolacji, ograniczenie słodyczy, wprowadzenie do jadłospisu jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ pomagają utrzymać prawidłowe proporcje związane z poziomem cholesterolu. Wyeliminowanie tego, co nam szkodzi i zastąpienie tego pełnowartościowymi posiłkami sprawia, że dość szybko możemy poczuć pozytywne rezultaty. Czasem wystarczy niewielka zmiana, ale konsekwentne się jej trzymanie sprawi, że czujemy się lepiej. Dobrze jest myśleć o tym już na etapie zakupów. Zamiast paczki ciastek do koszyka można włożyć awokado i jabłka.

BMI prawdę Ci powie

Sporo osób zmaga się z nadwagą czy otyłością. Nie ma wątpliwości co do tego, że jest to stan chorobowy wymagający leczenia. Wiele oczywiście zależy od typu budowy, ale znaczne odchylenia od normy powinny niepokoić. Bagatelizowanie niewłaściwego BMI, może prowadzić do groźnych chorób. Dużo mówi się o wysokim wskaźniku, ale jeśli jest on zbyt niski, wskazując na niedowagę również wymaga to zabiegów o przywrócenie optymalnego poziomu i ułożenie wysokokalorycznej diety, bogatej w wartości odżywcze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *